Förstärk verkligheten!
Layar är en app som på bästa sätt visar vad ”augmented reality” (förstärkt verklighet) kan innebära i praktiken. Kombinera kameran i luren, gps-mottagaren och ett valfritt lager (Google, Wikipedia, Flickr, Brightkite och en hel drös andra) och du får fram vad kameran visar, och även intressepunkter baserat på vilket lager du valde direkt på skärmen. Håll upp telefonen och du upp­lever det som att punkterna projiceras precis framför dig. Häftigt!

Programtyp: Förstärkt verklighet.
Pris: Gratis.


Nå hemdatorn via mobilen
Med Mocha VNC styr du hemdatorn genom skärmen på din mobil var du än befinner dig. Även om uppkopplingen kräver en hjälpande hand i början är det förhållandevis enkelt att koppla upp sig. Sedan kan du, något fumligt, göra det mesta på din hemdator precis som om du satt framför den. Coolt och väldigt användbart, men inget för dig som ogillar att lämna datorn påslagen hemma.

Programtyp: Fjärrstyrning.
Pris: Gratis, (betal­version 36-45 kronor).


Nätverka i mobilen
Om du använder tjänsten Linkedin för att knyta affärskontakter är den här appen tveklöst ett måste. Med ett föredömligt tydligt gränssnitt kan du göra så gott som allt som på den fullvuxna sajten. Extra plus för möjligheten att kopiera kontaktinformation från Linkedin till din Iphone. På många sätt är
Linkedin-appen bättre än webb­platsen – det kan väl knappast bli bättre betyg än så?

Programtyp: Socialt nätverk.
Pris: Gratis.


Bildförbättrare lyfter mobilkameran
Clearcam är ett smart litet program som helt enkelt hjälper dig ta bättre bilder. Rent tekniskt tar det flera bilder i följd och ­analyserar och blandar eller väljer ut de bästa. Och det fiffiga är att det faktiskt funkar. Skillnaden är inte som natt och dag, men klart märkbar, vilket är väl­kommet med tanke på hur ruttna bilder
det ofta blir med min Iphones inbyggda kamera.

Programtyp: Bildförbättrare för mobil­kameran.
Pris: 15 kronor.


Sök med foton
Fota en text, en byggnad eller något annat med Google Goggles och inom några sekunder har du en hel hög information om objektet samt relaterad information. Tyvärr fungerar appen bäst i engelskspråkiga sammanhang och för oss svenskar är det mer coolt än användbart. Men appen är gratis och kanske är det här en försmak på hur vi söker information i framtiden.

Programtyp: Originell sökapp.
Pris: Gratis.

OBS! Till Iphone är inte Googles en separat app, den ligger med i Google-appen.


Fakta för alla filmälskare
Filmdatabasen IMDB var länge ett svart hål för mobila användare. Den mobila appen ger oss nu precis det vi vill ha, eller åtminstone det mesta av det. Appen har ett mycket bättre gränssnitt än vad webbsidan någonsin lyckats med och den är riktigt snabb. Vissa avdelningar bland filmer (exempelvis Movie Connections) finns inte med, men sådant kan vi leva med.

Programtyp: Filmguide.
Pris: Gratis.


Ditt liv blir en serie
Serierutor är ett barnsligt kul sätt att presentera sina bilder på, och Strip Designer är ett riktigt bra program för det här ändamålet. Du kan såklart lägga till pratbubblor och textrutor och allt går smidigt att placera, storleksförändra och redigera. Du kan till och med importera nya typsnitt genom programmet. Och du behöver inte vara det minsta intresserad av serier för att ­uppskatta resultatet.

Programtyp: Serieskapare.
Pris: 22 kronor.Rita gratis
Är du på jakt efter ett enkelt men ändå funktionellt ritprogram till Iphone? Adobe Ideas är just ett sådant, som dessutom är gratis. Programmet är, som namnet antyder, tänkt att vara ett skissblock för idéer. Här finns bara en pensel och med den kan du förutom färg ändra storlek och opacitet.

Programtyp: Ritapp.
Pris: Gratis.Så får du koll på okända som ringer
Katalog- och karttjänsten Eniro finns till såväl Android som Iphone. Själv använder jag den sällan aktivt, men till Android har den en finess som är fantastiskt användbar. Ringer någon upp dig som du saknar i din adressbok kollar appen upp vem det är i Eniros databas automatiskt. Smart, och perfekt för mig som vill ha koll på vem som ringer.

Programtyp: Telefonkatalog.
Pris: Gratis.


För dig som vill läsa e-böcker i mobilen
Poängen med Kindle är ju förstås att få dig att köpa e-böcker. Kindle-appen är faktiskt väldigt trevlig att läsa i, vilket är ett måste om den ska fylla sin funktion över huvud taget. Teckenstorleken är väl tilltagen och sidorna är luftiga. Kindle kommer ihåg var du är någonstans i din bok så du inte behöver bläddra tillbaka varje gång. På det stora hela är Kindle alldeles utmärkt.

Programtyp: Bok­läsare.
Pris: Gratis (böckerna kostar).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Vi har valt att fokusera på appar till Android och Iphone, men finns programmen även till Symbian och Windows skriver vi det.
Du hittar apparna genom att söka på deras namn i mobilens app-butik (Appstore i Iphone, Market i Android, Ovistore i Symbian/Nokia-telefoner och Marketplace i Windows Phone).