Lägg till ljud och text

Ett enkelt sätt att göra en film proffsigare är att lägga till musik. Det här gör du genom att klicka på Lägg till musikfil och leta upp en mp3-låt. Den visas i form av ett grönt spår ovanför själva filmen.

Din film får två ljudspår: musiken och filmens bakgrundsljud. För att bestämma nivåerna klickar du på Projekt, Ljudmix. För reglaget till vänster för att höra mer bakgrundsljud och till höger för mer musik.

Om du klickar på Videoverktyg kan du tona in och ut bakgrundsljudet medan Musikverktyg låter dig göra samma sak med musiken. Här kan du också välja när musiken ska starta, och du kan dela upp låten i mindre delar. Ta bort musiken genom att högerklicka på det gröna fältet och välj Ta bort.

Windows Movie Maker musik
Ljuv musik. Med Musikverktyg styr du dina låtar.

Lägg till text

Du kan komplettera din film med text. Gå till Start-fliken och välj Lägg till titel för att lägga text på svart platta i början av filmen, Lägg till text för att lägga in text ovanpå videoklippet eller Lägg till eftertexter för att lägga text i slutet av filmen.

Du ser en markeringstext och kan skriva in vad du vill. Nu dyker även alternativet Textverktyg upp och här kan du ändra typsnitt, storlek, färg, texteffekter och transparens. Dessutom väljer du själv när texten ska börja och hur länge den ska visas.

Ta bort texten genom att högerklicka på det ljusorange fältet och välja Ta bort.

Windows Movie Maker - lägga till text
Tydligt. Med text blir din film eller ditt bildspel extra tydliga.

Gör ett bildspel

Windows Movie Maker kan skapa bildspel i form av filmer. Du gör på precis samma sätt som när du video­redigerar, fast du lägger in bildfiler i stället för filmer. Du kan också blanda filmer och stillbilder i en och samma film. För att bestämma hur länge varje bild ska visas markerar du den och klickar på Redigera. Under längd skriver du in antalet sekunder. Har du lagt in en låt och vill att bilderna visas så länge att bildspelet varar hela låtens längd klickar du på Projekt och sedan på Anpassa till musiken.

Även när det gäller bildspel kan du klicka på Start, AutoMovie-teman för att snabbt omvandla dina digitalbilder till en film.

Windows Movie Maker stillbilder
Orörlig. Du kan göra en film som bara består av stillbilder.

Spara din film

Så länge du håller på och arbetar med filmen ska du spara den som ett Movie Maker-projekt: klicka på fliken Movie Maker och välj Spara projekt som. Du kan nu fortsätta att redigera den i Movie Maker.

När du är redo att låta andra spela upp din film omvandlar du Movie Maker-filen till en filmfil genom att klicka på Spara film. Som du ser kan du välja många olika format beroende på hur du vill använda den. Gör ditt val och klicka på Spara.

Windows Movie Maker - exportera filmen
När filmen är klar kan du spara den i olika format.

... eller lägg ut på Youtube

Ett smidigt sätt är att publicera filmen på nätet och skicka länken till dem du vill visa den för. Välj själv om du vill lägga ut den på Youtube, Facebook, Skydrive eller någon liknande tjänst där du är registrerad.

Gör så här: Välj Movie Maker-fliken och klicka på Publicera film. Välj Skydrive, Facebook eller ­You­tube och bestäm vilken storlek filmen ska ha. Som regel kan du välja den som rekommenderas.
Om du inte redan är inloggad fyller du i användarnamn och lösenord. Beroende på vilken tjänst du har valt får du ange i vilket album den ska placeras och vilka som ska få se din film. Klicka sedan på Publicera.

Nu sparas filmen och laddas upp på internet. Genom att välja Visa online får du se den på din nät­hårddisk. Här kan du få fram direktadressen till filmen – eller ändra sekretessinställningarna.

Windows Movie Maker - publicera onlinePå Youtube kan din film bli en riktig tittarsuccé.

I den här guiden:
Sida 1: Så funkar Windows Movie Maker
Sida 2: Så skapar och klipper du en film
Sida 3: Så lägger du till text och bild i dina filmer

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows Live.
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows Vista eller Windows 7.

Det här lär du dig:

  • Hur du installerar Movie Maker.
  • Så använder du programmet.
  • Att lägga ut filmer på Youtube eller Skydrive.