Att ha en egen domän till före­taget får nästan ses som ett måste i dag, och att ha en mejladress knuten till domänen uppfattas av de flesta som betydligt mer seriöst än att använda en adress i stil med brynolfsbilmeck4@hotmail.com. Men även om en domän kostar väldigt lite pengar – oftast bara någon hundralapp per år – tror många att det också krävs ett dyrt webbhotell, även om du bara vill hantera din mejl.

Så är inte fallet. Det går alldeles utmärkt att låta Google Apps hantera e-posten – helt gratis dessutom. Det enda som kostar är då domänen, och du måste stå ut med att ha reklam bredvid dina mejl.

Max 50 användare
Google Apps erbjuder också fler möjligheter. Du får tillgång till Google Kalender och Google Dokument som kan införlivas i arbetet så att användarna kan dela sina kalendrar och dokument med varandra. Samtidigt låter Google Sites dig bygga en anspråkslös hemsida eller ett intranät. Och allt är fortfarande gratis.

Bland alternativen finns också en betalversion av Google Apps som kostar cirka 340 kronor per användare och år och erbjuder vissa fördelar. För pengarna får du 25 gigabyte utrymme för e-post, jämfört med drygt sju gigabyte i gratisversionen. Dessutom får du bättre garantier på tillgänglighet samt bättre säkerhet om du betalar för det. I ­gratisversionen kan du ha max 50 användare medan det är obegränsat i betalversionen (även om det kostar per användare).

En intressant skillnad för ­företagsanvändare är också att du kan använda Microsoft Outlook som e-postklient med synkronisering av e-post, kalender och ­kontakter i betalversionen. Men gratis är gott och du kan alltid börja med ett gratiskonto för att sedan uppgradera om du önskar.

Alternativen dyrare
En variant är att ha e-posten hos ett webbhotell, men det kostar pengar. Ett normalt webbhotell ligger på omkring 150 kronor i månaden inklusive moms, men utöver e-post ingår då oftast en webbplats och databaser, vilket gör att du har en större frihet att skapa en ordentlig sajt, jämfört med det begränsade Google Sites.

Så för ett litet företag med några få anställda fungerar Google Apps utmärkt som alternativ. Googles e-postgränssnitt är lättanvänt, snabbt och bjuder på många funktioner. Om du vill kan du även använda en ­vanlig e-postklient för att hantera e-posten.

Det hinder som du behöver ta dig förbi är att själva uppsättandet av e-posten, som kan vara lite bökig. Du behöver kunna göra ändringar i din domäns dns-inställningar (se ordlista nedan).

Webbhotell med gratislösning
Även här går det att hitta gratis­lösningar som låter dig hantera allt som behövs för din domän. Bland annat erbjuder de popu-lära webbhotellen Loopia och Binero att du registrerar en domän hos dem, och sedan hanterar den via deras gränssnitt – helt utan kostnad förutom avgiften för domänen.

Nedan följer kompletta steg för steg-instruktioner för hur du registrerar en domän och sedan ställer in den för att fungera med gratis­versionen av Google Apps. Tänk också på att du inte behöver vara ett företag för att utnyttja det här. Har du, eller vill skaffa, en domän som privatperson går det precis lika bra – och är precis lika gratis.
_______________________________________________________________

ORDLISTA
Cname. Cname kan användas för att vidarebefordra en adress till en annan. I domänen exempel.se kan cname test leda till www.idg.se. Det innebär att adressen test.exempel.se går till www.idg.se när den skrivs in i exempelvis en webbläsare.

Dns (domain name system). Det system som datorer använder för att omvandla läsbara internetadresser såsom www.idg.se till serverns faktiska ip-adress. Det är i dns:en du anger hur e-posten ska skickas från och till en domän.

Ssl (secure socket layer). En teknik för att ­kryptera informationen som skickas mellan din webbläsare och servern den kommunicerar med. Används oftast när du loggar in på känsligare sajter såsom internetbanker.

Vill du ha fler ord förklarade?
Se pcforalla.se/itordboken

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Program: Google Apps.
Tid: 1 timme (+ väntetid för att få domännamnet bekräftat).

Det här behöver du:

  • Dator med uppkoppling till internet.
  • Google Apps.

Det här lär du dig:

  • Att registrera en domän.
  • Sätta upp gratis e-post för domänen med hjälp av Google Apps.