Utbyggnaden av 4g är i full gång och flera städer har redan hygglig täckning. I år får hundratals ­städer uppgraderade master med raketfart i etervågorna. Vi har testat 4g-modem från de tre operatörerna som finns i dagsläget: Telia, Telenor och Tele 2.

Telenor och Tele 2 bygger sitt nät tillsammans vilket innebär att de täckningsmässigt ska vara fullt jämförbara eftersom masterna byggs gemensamt, men datahastigheterna kan ändå variera mycket eftersom de inte delar på samma infrastruktur.

Alla operatörers modem ­klarar i dag av att växla mellan 2g, 3g och 4g med ett och samma modem. Förvisso hanteras den så kallade överlämningen – då modemet ska byta mellan 4g och 3g – mycket dåligt just nu. Räkna med att bli nedkopplad titt som tätt om du rör dig medan du använder det mobila bredbandet.

I dag är 4g bäst upplevt när du sitter still, gärna utomhus, nära en mast. Men det här förändras i rasande takt och täckningen blir påtagligt bättre i princip dag för dag.

Lätt att använda
De olika operatörernas gränssnitt för programmen som krävs för att koppla upp sig lämnar egentligen inget att önska. De är lättanvända, stör inte och kopplar oftast upp automatiskt som standard.

Installationen sker direkt från modemet och det enda vi egentligen kan klaga på är att modemen än så länge är något större.
Men här räknar vi också med en utveckling till det mindre, på samma sätt som de första 3g-modemen var stora och vägde som – förvisso mycket små – hus. Teknik blir mindre och snart har vi garanterat inbyggda 4g-modem i de bärbara datorer vi köper.

Det här testet är inte komplett och visar bara vilka hastigheter vi fick under några givna tidpunkter. Hastigheterna påverkas starkt av antalet användare i nätet, störningar, avstånd till basstationerna och andra faktorer. Men det ger en fingervisning om hur det ser ut med 4g i dag och vilka hastigheter du faktiskt kan vänta dig, även om det säkert blir trängre i nätet under 2011.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning