Så mycket kostar 4G-surf

Snabbt Tele 2 med bra villkor

Tele 2 delar nät med Telenor och har ­således samma modem. Det är Huawei-byggt, och har en udda lösning i och med att du kan stoppa in ett micro-sd-kort och använda det som ett regelrätt usb-minne. Vi ser inte riktigt poängen med det. I samma lucka där du ­stoppar in minneskortet finns också uttag för extern antenn, även om vi inte har sett några sådana till försäljning hos operatörerna.

Tele 2 är den enda operatör som lyckas pressa upp hastigheten över 90 megabit per sekund. Mer exakt 90,01 megabit per sekund i nedladdning och 30,67 megabit per sekund i uppladdning vid ett enskilt testtillfälle. Det här skedde i Kista i närheten av Tele 2:s huvud-kontor, så det är kanske förklarligt att nätet är mycket bra just där.

Tele 2 är lite svaga vid S:t Eriksplan där Telenor också tappar. Men där klämmer vi ändå ur strax under 20 megabit per sekund nedåt, och det är riktigt snabbt så vi ser mellan fingrarna, även om upphastigheten tyvärr halkar under en megabit per sekund.
Abonnemanget och modemet kostar 499 kronor i månaden, och här får du ingen begränsning på nedladdning. Totalt sett blir Tele 2 vinnaren i och med lägre pris, högsta toppnotering och ett allmänt högpresterande nät.


Telenor binder i två år

Med samma modem och program som Tele 2 är det inga större skillnader på Tele 2 och Telenor och eftersom nätet delas med Tele 2 är täckningen i stort sett densamma som Tele 2:s nät. Men anslutningen till och från basstationerna skiljer sig och därför kan hastigheterna skilja sig mellan Tele 2 och Telenor.

Här märker vi till exempel att Kistanätet ger något sämre resultat än Tele 2, men betydligt bättre än Telia. Det är ändå Telenor som står för bottennoteringen i testet vid den vita fläcken S:t Eriksplan där den lägsta noteringen hamnar på strax över tio megabit per sekund vilket – märk väl – jämfört med 3g fortfarande är helt okej. Upphastigheten för Telenor är drygt tre megabit per sekund till skillnad från Tele 2 som inte kom över en megabit per sekund på samma ställe.

Annars har Telenor på sin håll betydligt bättre hastigheter än Telia. Modem och abonnemang kostar 549 kronor och kräver i skrivande stund bindningstid om 24 månader vilket är lite mycket. Telenor tillämpar också vad de kallar ”fair usage policy” vilket innebär att du inte har något exakt tak på hur mycket du får ladda ned, men om du bedöms störa tjänsten för andra kan de stänga av dig eller sänka din hastighet. Att störa, gissar vi, kan vara att ladda ned så mycket att grannarna inte kan använda full kapacitet.

Prestandamässigt tycker vi att Telenor klarar sig bättre än Telia, men inte lika bra som Tele 2 varför Telenor kvalar in på en stabil andraplats.


Pålitligt men snålt Telia

Telias snygga modem är från ­Samsung och installationen av det – med drivrutiner och program – går utan problem. Programmet kräver att du väljer vilken operatör och land du ska köra när modemet har kommit igång.

Telia höll en hög lägstahastighet testet igenom även om mätpunkten i Kista inte imponerade. Där fick i stället Tele 2 toppnoteringen. Men då ska man komma ihåg att Tele 2 har sitt huvudkontor i Kista. Telia var under testet aldrig nere under 20 megabit per sekund, och det är en bedrift i sig, även om de å andra sidan aldrig nådde mer än strax över 60 megabit i maxfart.
Vid S:t Eriksplan i centrala ­Stockholm tappade både Tele 2 och Telenor hastigheten radikalt, medan Telia tuffade på i stabila 50 megabit per sekund.

Telia tar 599 kronor i månaden för modem och abonnemang och då har du ett tak på 30 gigabyte att spela under, därefter förbehåller sig Telia rätten att strypa hastigheten. Då kan du bli sänkt till 120 kilobit per sekund och det gillar vi inte!

Telia har en hög lägstanivå, men är dyra och inte lika generösa som konkurrenterna. Men de var i gengäld först i världen med ett lte-nät och har förmodligen bäst täckning i Sverige i dag.


Klicka på tabellen för att se i stort format


Missa inte!
Stort test av 4g
I PC för Alla nummer 5 i slutet av maj kommer vi att göra ett stort och ingående test av 4g. Håll utkik i en kiosk nära dig, eller teckna en förmånlig prenumeration redan idag.