Klick. Klick. Klick. Många har i dag någon form av digitalkamera som gör att du snabbt kan skjuta av hundratals bilder utan att det kostar mer än det batteri som krävs för att driva kameran. Därmed ökar också chansen att du lyckas ta den där perfekta bilden som gör att du känner dig som en proffsfotograf.

Ändå finns det fortfarande tillfällen då det kan vara bra att plocka in vissa bilder i ett redigeringsprogram för att ta bort irriterande röda ögon eller för att justera skärpan.

Traditionellt sett har det krävts ett separat program för bildredigering. Många av de allra bästa programmen på marknaden kostar en rätt rejäl slant att använda, men det finns också bra gratisalternativ. Under de senaste åren har det dessutom börjar ploppa upp redigeringstjänster på nätet – de första varianterna på det området var visserligen inte mycket att yvas över, men allt eftersom har det dykt upp riktigt bra tjänster som duger gott i enklare sammanhang.

Körs direkt i webbläsaren
Vad är då poängen med att satsa på en redigeringstjänst på nätet i stället för ett vanligt program som installeras på en dator? En av de främsta fördelarna är just det att tjänsten kan köras direkt i webbläsaren utan att det krävs någon installation. Därmed kan du spara hård-diskutrymme samtidigt som du slipper onödiga program på datorn. Det är helt klart bra att hålla nere antalet installerade program eftersom vissa av dessa kan ha en ­tendens att försämra prestanda och ställa till med diverse andra problem.

Ytterligare ett plus med en webbtjänst är att den finns tillgänglig var du än befinner dig så länge du har en internet-ansluten dator till hands, och du behöver heller inte hålla på och uppgradera tjänsten som brukligt är när det gäller program.

Allt är emellertid inte guld och gröna skogar när det gäller redigering på nätet. Det allra största problemet är att de bilder som du ska redigera måste skickas till och från tjänsten, och det kan ta en del tid även om du har en snabb anslutning mot nätet. En del tjänster kan också kännas lite långsamma när du arbetar med dem då de helt enkelt inte svarar lika snabbt på kommandon som ett traditionellt program.

Frågan är då vilken av alla tjänster för fotoredigering som du ska välja. Vi har tittat närmare på sex gratisvarianter, och bland dessa har vi också hittat en klar favorit!

Klicka på bilden för att se testet i stort format

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning