Det första vi lägger märke till när vi tittar på Optimus 2X är en liten hdmi-port längst upp på telefonen. Eftersom telefonen har en dubbelkärnig processor från Nvidia klarar den nämligen att spela upp (och in) filmer högupplöst i formatet 1080p.

Det verkar som att fyra tum är den nya standarden för skärmar i smarta mobiler. Skärmen är riktigt bra och skarp och det är svårt att hitta något att anmärka på. På mobilskärmen är det kanske ingen höjdare med hd-film eftersom upplösningen är 480 x 800, men kopplad till en tv blir det en annan historia.

Mycket förinstallerat
LG har putsat upp gränssnittet med funktioner som att snabbt komma åt att stänga av ljud, wlan, gps med mera ifrån statusfältet. Det fungerar bra och du har där också kontroller för musikspelaren.

Tangentbordet som är förinstallerat är ingen höjdare, men går lätt att byta ut mot något annat. Optimus 2X kommer med en del appar förinstallerade, något som vi egentligen inte gillar då du inte kan ta bort dessa. Bland apparna hittar vi bland annat F-Secures säkerhetspaket.

Med hela åtta gigabyte inbyggt minne är det ingen fara att apparna inte får plats. Och eftersom du kan bygga ut med ett micro-sd-kort får man anse den här telefonen vara hyggligt framtidssäkrad.


Ett slimmat skal döljer en smartphone med turbomotor. Tegra 2 ger Optimus 2X fina prestanda i spel.

Snabb i spel
Så var det det här med prestanda. Med en dubbelkärnig Tegra 2-processor från Nvidia är telefonen en riktigt snabb sak. Kör vi testprogrammet Quadrant får vi ett resultat som ligger över dubbelt vad en Nexus One presterar.

Men hur ska du egentligen dra nytta av all denna processorkraft? Du kommer att märka det mest när du ska spela. När vi testade telefonen var det inget spel som kändes segt. Dungeon Defenders är ett spel som flyter ganska dåligt på en HTC Desire, men på Optimus 2X är det inga problem alls. Är du ute efter spel och inte kan vänta på kommande Xperia Play är det här ett bra alternativ.

Med hdmi-kontakten kan du spela upp riktiga hd-filmer utan problem, hack eller konstigheter. Drar du ut sladden fortsätter den spela i telefonen och sätter du i sladden igen dyker bilden upp efter några sekunder på tv:n.

Gammal Android
LG Optimus 2X är en mycket bra telefon som har potential att bli ännu bättre. Den kommer med Android 2.2 vilket är ett minus, men LG lovar att 2.3 kommer rullas ut inom kort.

Prismässigt ligger den något högt, men med tanke på vad som ingår är det egentligen inget problem. Vi upplever batteritiden som något sämre än exempelvis en HTC Desire, men det gäller som vanligt att ladda den en gång per dygn.

Plus: Snabb. Bra kamera.
Minus: Dålig batteritid. Android 2.2.
Betyg:  (9 av 10)

Fakta

Tillverkare LG, www.lg.com/se
Processor: Nvidia Tegra 2, dual core.
Minne: 8 GB, plats för micro-sd.
Band: 850/900/1800/1900 GSM och 900/2100 3g.
Skärm: 4 tum kapacitiv touch, 480 x 800 pixlar
.
Kamera: 8 megapixel.
Operativsystem: Android 2.2.
Mått: 12,6 x 6,4 x 1,1 cm.
Vikt: 139 gram.
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio.
Cirkapris: 4 900 kronor.

Plus: Snabb. Bra kamera.
Minus: Dålig batteritid. Android 2.2.
Betyg:  (9 av 10)