Microworld är ett av många snabbt växande it-företag i Indien, och en helt ny bekantskap för oss. Men om det här är en indikation på vad vi kan förvänta oss från det hållet så bådar det gott. De hann inte bli klara med sin svenska version av Escan Internet Security Suite 11 till vårt stora test av säkerhetsprogram i vintras. Men nu är det här, och vi hittar en hel del som vi gillar med det.

Låt oss börja med det viktigaste. Är det säkert nog för att skydda dig mot skadlig kod? Enligt flera oberoende testlabb, inklusive AV-test som vi vänt oss till i våra test av virusskydd, så klarar sig Escan relativt bra. Det är inte det absolut mest effektiva valet för att upptäcka när skadlig kod körs eller ta bort den från en redan infekterad dator. Men när det gäller att hindra datorn från att bli infekterad, det vill säga mota virusen i dörren, är den jämförbar med andra bra virusskydd. Då detta är det viktigaste får Escan godkänt av AV-test.

Funkar utan att märkas
Det bästa med Escan är att det tar upp väldigt lite systemresurser när det körs. I vårt test tar det mindre minne i anspråk än de flesta säkerhetspaket vi sett, och stör inte nämnvärt när du startar eller håller på med andra arbetsmoment på datorn.


Plagiat? Gränssnittet är kompakt och delvis enkelt. Längst ned finns en list med ikoner som ser ut att vara lyft direkt ur Mac OS.

Paketet innehåller virusskydd inklusive skydd mot allehanda webbattacker och nätfiske, en enkel men väl fungerande programbrandvägg, spamfilter för vanliga e-postprogram, föräldrakontroll som blockerar olämpliga webbsidor, möjlighet att bränna räddningsdisk på cd, och mycket mer. Programmet har ett spelläge som stänger av störande popup-meddelanden, och ett laptopläge som skjuter upp schemalagda sökningar och minneskrävande åtgärder för att spara batteri.

Vi hittar också en intressant funktion som vi inte brukar se i den här typer av program för privatpersoner, nämligen så kallad endpoint-säkerhet. Det innebär bland annat att datorn kan hindra obehöriga usb-minnen, externa hårddiskar och cd/dvd-skivor från att öppnas, och att de scannas på virus i sin helhet innan disken blir tillgänglig. Här ingår också en mycket strikt programkontroll som gör att du kan blockera kända program från att installeras och användas på datorn.

Inte helt lätt att förstå
Escans gränssnitt ät relativt enkelt, men ibland ligger inte saker exakt där vi förväntat oss. Ofta skulle det behövas lite förklarande texter i programmet, så att du inte behöver gräva i hjälpfiler för att ta reda på hur du ställer in vissa funktioner. Den datorkunnige och noggranne kan göra mycket, men för dig som inte är van vid säkerhetsfunktioner finns det viss risk att du stressar till det och gör misstag.

Med mer användarvänliga inställningar och ett bättre skydd vid pågående virusinfektion hade det här varit ett av de bästa säkerhetspaketen på marknaden. Det kan däremot vara ett bra alternativ för till exempel netbook-datorer och äldre datorer där andra virusskydd segar ned datorn för mycket.

Plus: Godkänt virusskydd, endpoint-skydd, mycket resurssnålt
Minus: Bitvis förvirrande gränssnitt, bristfällig föräldrakontroll
Betyg:  (7 av 10)

Fakta

Utgivare: Microworld, www.escanav.com
Kontakt: www.escan.se
Programtyp: Säkerhetspaket.
Funktioner: Antivirus, brandvägg, spamfilter, endpoint-skydd, föräldrakontroll med mera.
Systemkrav: Pentium II 200 MHz eller bättre, 256 MB ram, 500 MB ledig hårddisk, Windows 2000/XP/Vista/7, Internet Explorer 6.0 eller senare
Cirkapris: Årslicens 1 dator, 349 kr. 3 datorer 519 kr

Plus: Godkänt virusskydd: Endpoint-skydd. Mycket resurssnålt
Minus: Bitvis förvirrande gränssnitt. Bristfällig föräldrakontroll.
Betyg:  (7 av 10)