Det är nu klart att den färdiga versionen av Firefox 4 kommer att släppas den 22 mars. Släppet kommer mindre en vecka efter att Microsoft släppte IE9 och drygt två veckor efter Google släppte Chrome 10.

Att välja webbläsare blir allt svårare för vanliga användare då gränserna mellan funktioner och utseendet börjar suddas ut i allt snabbare takt. I slutändan är det ett personligt val och val webbläsare bör baseras på ditt tycke och smak.

PC för Allas systertidning, PC World, har sammanställt tio av de största nyheterna i Firefox 4 som gör det till en av de mer attraktivare webbläsarna. Inte minst har prestanda förbättrats och användargränssnittet snyggats upp.

1. Prestanda
Med den nya javaskriptmotorn Jägermonkey har Firefox 4 fått en ordentlig knuff framåt när det kommer till prestanda. Webbläsaren startar nu även snabbare än tidigare och laddningstider av sidor och grafik har förbättrats rejält. Jämfört med föregångaren är Firefox 4 nu mellan tre till sex gånger snabbare på att visa webbsidor.

Det görs en ständigt en mängd olika tester på webbläsare med olika resultat. I vissa tester är Firefox snabbast, i andra tester någon av konkurrenterna. Innan ett objektivt test har gjorts mellan de olika webbläsarna är det svårt att säga vilken som verkligen är snabbast, det står dock klart att Firefox 4 är rejält mycket snabbare än sin föregångare.

2. Renare gränssnitt
Användargränssnittet har förbättrats på flera områden i Firefox 4. Du kan nu välja om du vill att flikarna ska visas högst upp vid fönsterraden á la Chrome, eller under adressraden likt tidigare.

En ny funktion som kallas Programflikar låter dig låsa flikar till vissa webbplatser så att de alltid finns laddade i webbläsaren. De låsta programflikarna hittar du snabbt längst till vänster på raden för flikar i Firefox. En smart funktion om du alltid vill ha exempelvis Gmail eller Facebook laddat och samtidigt få snabb tillgång till dess flikar.

3. Flikgrupper
Flikgrupper är en funktion för att gruppera flikar vilket gör det enklare att skapa grupper av hemsidor utan att du behöver ha en mängd flikar öppna bredvid varandra. Något som gör det svårt att få en översikt att vilka webbplatser som är laddade.

flikgrupper firefox 4

Med flikgrupper får du en grafisk översikt av de olika grupperna och du kan enkelt flytta flikar mellan olika grupper. Du kan även namnge de olika grupperna för att skapa olika kategorier av webbplatser du besöker.

4. Synkronisering
En av de större nyheterna i Firefox 4 är möjligheten att synkronisera båda inställningar, bokmärken, lösenord och öppna flikar mellan olika datorer. Det betyder att om du kör Firefox 4 hemma och på jobbet så kan du synkronisera i stort sett alla inställningar i webbläsaren så att den är identisk oavsett vilken dator du sitter vid.

Det går till och med att synkronisera vilka flikar som är öppna så att du kan komma hem och arbeta med samma webbplatser som när du lämnade arbetet.

5. Spårningsskydd
I inställningarna för Firefox kan du nu välja att webbplatser inte ska spåra dig. Det betyder att Firefox 4 talar om för annonsnätverk att de inte får använda spårningsteknik (kakor) för att se vilka webbplatser du besöker.

spårningsskydd firefox 4

Många annonsnätverk använder den här tekniken för att kunna skapa en profil av dig och sedan visa annonser som annonsföretaget tror du är intresserad av. För att spårningsskydd ska fungera krävs det dock att annonsnätverket även har stöd för tekniken, så funktionen är inte helt vattentät i dagsläget.

6. Mycket nytt under huven
Firefox 4 har en mängd nyheter under ytan som inte syns på utsidan. Bland de många tekniker som webbläsaren nu har stöd för inkluderar Webm-formatet för hd-video, 3d-grafik via Webgl, css3 och stöd för multi-touch (gester).

För Windowsanvändare finns nu även stöd för Direct2d och Direct3d för supersnabb rendering av grafik. På Linux stöds nu Xrender och på Mac stöds Opengl.

7. Förbättrad säkerhet
Med hjälp av det nya protokollet HSTS (http Strict Transport Security) kan webbplatser se till att informationen som skickas till din webbläsare alltid är krypterad. Det kräver dock att webbplatsen använder protokollet. Det gör det dock möjligt att skapa säkrare inloggningssystem till tjänster som exempelvis webbmejl och Facebook i framtiden.

Firefox 4 har även bättre skydd mot flera typer av hackarattacker som exempelvis så kallad cross-site scripting.

8. Utökat stöd för html5
Firefox 4 har starkt stöd för många nya funktioner i html5 såsom video, ljud och drag-och-släpp-funktioner.

9. Finns på flera plattformar
Likt Google Chrome och Opera finns Firefox 4 för Windows, Mac och Linux. Det betyder att om du arbetar på flera olika plattformar kan du alltid arbeta i samma miljö och dessutom synkronisera webbläsaren mellan de olika plattformarna.

10. Mängder med insticksprogram
Firefox har en uppsjö med insticksprogram som gör det enkelt att öka funktionaliteten på webbläsaren. Det finns tusentals insticksprogram som kan användas för att skräddarsy Firefox precis så som du vill ha den.

IDG News