En grupp på Facebook kan handla om nästan vad som helst. Gruppen kan vara stängd, öppen eller hemlig. Valen anpassas förstås efter gruppens innehåll.

Gruppen med ditt gamla rockband från gymnasiet som delar bilder, länkar och gamla tidningsurklipp passar kanske bäst som stängd.

Gruppen för dina matlagningsintresserade vänner som inte vill dela med sig av recepten till vem som helst föredrar kanske att vara hemlig. Politiska ämnen, sporthändelser och humorgrupper är exempel på innehåll i öppna grupper, där vem som helst kan gå med och bjuda in andra till gruppen genom länken Bjud in andra att gå med.

Facebook som megafon
Facebook kan också fungera som en megafon och väcka intresse för en aktuell fråga.

Ett exempel är 17-åriga Felicia Margineanu som på valnatten 19 september startade en grupp för att uppmana människor att protestera mot rasism. Ett dygn senare samlades 10 000 människor på Sergels torg i Stockholm, 5 000 demonstrerade på Järn­torget i Göteborg och 2 000 samlades på Möllevångstorget i Malmö för att demonstrera mot främlingsfientlighet.

Oavsett vilken sorts grupp du vill skapa är det enkelt gjort. På tio minuter är du igång!

STEG FÖR STEG:
Skapa en grupp – och styr den med järnhand


1. SKAPA EN GRUPP. Klicka på Skapa grupp i spalten till vänster. Döp din grupp vid Gruppnamn och välj en ikon. Under Medlemmar fyller du i namnet på personer du vill bjuda in och under Sekretess avgör du om den ska vara sluten eller öppen. Avsluta med Skapa.


2. SPÄRRA OCH GODKÄNN. För att administrera gruppen klickar du på dess namn i vänstermenyn och väljer Visa alla, Visa alla. Under Förfrågningar får du godkänna de personer som vill bli medlemmar. Du kan även göra medlemmar till administratörer eller radera dem helt.


3. SKRIV I KLUBBEN. En gruppsida liknar en vanlig Facebook-profil. Under Dela kan du publicera inlägg, bilder och videoklipp. Det går även att skapa ett evenemang eller ett gemensamt dokument. För att ta bort något du har publicerat klickar du på krysset, precis som vanligt.


4. SKAFFA EN MEJLADRESS. Om du vill redigera din grupp väljer du Redigera grupp. Här kan du skriva in en beskrivning av gruppen och ge den en egen mejladress. Alla mejl som skickas till den här adressen kommer automatiskt att gå till alla medlemmar.


5. STYRNING. Om du vill bestämma hur ofta du ska få uppdateringar klickar du på Redigera inställningar. Här avgör du om du ska få ett mejl varje gång någon skriver ett inlägg och om du vill att gruppen ska visas på startsidan. Du kan även hindra meddelanden om gruppchatt.


6. TA BORT EN GRUPP. För att ta bort en grupp börjar du med att radera alla medlemmar. Det gör du genom att klicka på Visa alla, Visa alla. När du har tagit bort alla medlemmar klickar du på Gå ur och ta bort gruppen. Bekräfta med Ta bort gruppen.

_____________________________________________________________

Det här är förbjudet i en grupp
Det finnsmånga ämnen du inte får skapa grupper om. I stort sett allt som kan uppfattas som stötande eller olagligt, ­exempelvis pornografi. Hets mot personer eller folk­grupper är inte heller okej. Om du hittar en grupp som du tycker bryter mot vanlig netikett kan du anmäla gruppen. Längst ned på gruppsidan finns en länk som öppnar en liten ­dialogruta för att anmäla gruppen.

Det är också bra att komma ihåg att det finns fall där grupper plötsligt bytt namn eller innehåll efter att ha samlat många medlemmar. Gruppen 2 kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti visade sig vara en ren bluff. När den samlat 211 985 medlemmar byttes gruppens beskrivning ut mot en text om nekrofili.

Facebook har gjort begränsningar i hopp om att förhindra missbruket. Bland annat går det inte att byta namn på grupper med fler än 5 000 medlemmar. Du kan inte heller längre ta över som administratör för gruppen när ordinarie administratör hoppat av.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 10 minuter.
Program/tjänst: Facebook.

Det här behöver du:

  • Ett konto hos Facebook. Om du inte redan har det blir du medlem på www.facebook.com. Det är gratis.

Det här lär du dig:

  • Att skapa en Facebook-grupp.
  • Hur du administrerar din grupp.
  • Vad du får och inte får göra.