Oavsett om du äger den första modellen av Ipad eller planerar att köpa en surfplatta för första gången är det inte så lätt att avgöra om du ska satsa på Ipad 2 eller den äldre modellen.

Den första modellen av Ipad går att få för drygt 3 000 kronor, och säkert ännu billigare på andrahandsmarknaden. Den nya Ipad 2 går loss på mellan 4 395 kronor till 7 195 kronor beroende på utförande.

Vad är då skillnaden mellan de båda och vilken passar dig bäst? Ipad 2 har i stort tre stycken förbättringar jämfört med sin föregångare, mindre och lättare format, bättre prestanda och webbkameror.

Skillnaderna i storlek och vikt är inte stora och borde inte spela så stor roll med tanke på prisskillnaden. Kommer du att använda din surfplatta för videokonferenser och vill även ha möjlighet att kunna ta bilder så är det Ipad 2 som gäller.

Den sista skillnaden är prestanda, och Ipad 2 är rejält mycket snabbare än sin föregångare. Dessutom har den dubbelt så mycket arbetsminne, 512 megabyte istället för 256 megabyte. Ren praktiskt betyder det att Ipad 2 är bättre förberedd för kommande applikationer såsom avancerade spel och andra appar som kräver mer kraft.

PC för Allas systertidning, amerikanska MacWorld, har utfört ett detaljerat prestandatest som jämför de båda modellerna. I testet avslöjas det exakt hur mycket snabbare Ipad 2 är jämfört med den äldre modellen.

Testet är baserat på fyra deltester, bildimport, öppna ett projekt i Imovie, testverktyget GL benchmark samt hur snabbt de laddar batteriet fullt.

Bildimport

Det här deltestet bestod i att importera 20 stycken bilder via ett sd-kort som ansluts till Ipads dockanslutning via en adapter. Två typer av bildformat användes för att importera bilderna, raw och jpeg. Testet visade följande:

bildimport ipad 2
Import raw Ipad 2 – 45 sekunder
Import raw Ipad – 63 sekunder
Resultat: Ipad 40 procent långsammare

Import jpg Ipad 2 – 20 sekunder
Import jpg Ipad – 29 sekunder
Resultat: Ipad 45 procent långsammare

Imovie för Ios

Det nya filmredigeringsprogrammet Imove för Ios gör det möjligt att redigera videoklipp direkt på en Ipad eller Iphone 4. I MacWorlds test provade man att öppna ett existerande filmprojekt för att se hur lång tid det tog. Filmprojektet bestod av ett videoklipp på 76 sekunder med olika effekter och ljud. Videoklippet exporterades sedan till Kamerarullen respektive enhet för att mäta hur lång tid det tog.

Eftersom Imovie inte kan köras på Ipad (första) modellen, jämförde MacWorld skillnaden Iphone 4 och Ipad 2.

imovie ipad 2

Iphone 4 - 87 sekunder
Ipad 2 – 56 sekunder
Resultat: Ipad 2 är 36 procent snabbare

GL benchmark

GL bencmark är ett testverktyg som kan utföra en rad olika prestandatester av grafiken på Ipad, Ipad 2 och Iphone 4. Apple hävdar att grafiken på Ipad 2 är upp till nio snabbare än den första modellen. Enligt MacWorlds testar var Ipad 2 helt överlägsen i grafikprestanda.

Följande tabell visar hur Ipad 2 stod sig i de olika deltesterna jämfört med Ipad och Iphone 4.

gl benchmark ipad 2

Laddningstid av batteriet

Det sista deltestet bestod i att mäta hur lång tid det tog att ladda batteriet fullt på Ipad 2 och Ipad. Resultatet visade att skillnaden var marginell, Ipad 2 var visserligen snabbare på att nå full laddning med en tid på 4 timmar och 10 minuter. Den tidigare modellen av Ipad tog 4 timmar och 16 minuter. En försumlig skillnad.

batteri laddningstid ipad 2