Så har Ipad 2 landat i Sverige och även om den till sitt yttre är nästan identisk med föregångaren har det hänt en del på insidan. Ipad 2 har blivit tunnare och lite lättare jämfört med ursprungsmodellen Ipad 1, och efter att ha lekt några timmar med Ipad 2 känns faktiskt föregångaren en aning klumpig även om det inte skiljer jättemycket mellan de båda modellerna.

Kvalitetskänslan är i toppklass med gediget chassi och skärmen är precis som på den första Ipaden grymt skarp och fin. Trots att Ipaden fått snabbare processor och bättre grafikkrets uppges batteritiden vara densamma som på föregångaren, dvs 10 timmar, eller nio med 3G aktiverat.

Halvtaskiga kameror
En av de viktigare nyheterna i Ipad 2 är kameran, eller rättare sagt kamerorna, en fram och en bak. Den främre är vga-upplöst och endast tänkt att användas till videochattfunktionen Facetime.

Ipad 2
Facetime är en bra videochatt som förtjäner en bättre kamera.

När vi chattade över vårt trådlösa nätverk blev bilden ganska grynig och oskarp i andra änden. Den bakre kameran däremot håller högre kvalitet när vi filmar i 720p med 30 bilder per sekund. Men så fort vi växlar över till stillbildsläge får vi grynig bild även med hyfsat bra ljus i rummet.

Visst är det bra med kameror men vi tycker att Apple var lite väl snåla. Det hade inte gjort så mycket på priset om kameran hade varit minst den upplösningen som Ipad 2-skärmen kan visa.

Rejält snabbare
Apple skryter med upp till 9 gånger snabbare grafik än Ipad 1, och det hänger naturligtvis på spelutvecklarna om vi kommer att kunna dra nytta av den nya grafikkretsen fullt ut. Vi testade bland annat Plants vs Zombies HD och Need For Speed Shift, spel som fungerar utan problem även på Ipad 1, men vår känsla är att det ändå flyter på ännu snabbare på Ipad 2.

Vi körde en mkv-fil i mediaspelarprogrammet VNC och denna flöt på perfekt på Ipad 2. Samma film på Ipad 1 hackade fram med 1-2 bilder per sekund och det gick inte ens att titta på. Webbläsaren jobbar också betydligt snabbare på den nya Ipaden.

Ett riktigt intressant tillbehör är den nya hdmi-adaptern som låter dig klona ut bilden på platt-tv:n i hd-format. Bilden blir skarp och fin men den stora missen här är att bilden skickas ut i 4:3-format. Det enda undantaget är i Apples foto-app där du kan välja att skicka ut filmer i widescreenformat men vi hade hoppats på att samma valmöjlighet fanns även för bildvisning. Vvi hoppas att program- och spelutvecklare väljer att bygga in stöd för 16:9-läge (om de får för Apple), annars förtar de svarta ramarna omkring bilden en del av grejen.

Ipad 2 kopplad till en tv
Smart. Men det hade varit snyggare i widescreenformat.

"Smart fodral"
Det andra tillbehöret som Apple gått ut hårt med är fodralet Smart Covers som egentligen inte är något fodral. Det fästs smidigt med magneter på sidan, och känns gediget. Ett minus är att den bara täcker surfplattans skärm och då tvingas man ha ett till fodral om man vill skydda sin padda ordentligt.

I reklamfilmer visar Apple att "fodralet" går att vika ihop så det fungerar som ett ställ, tyvärr funkar det inte perfekt i verkligheten. När man ska skriva fungerar det bra men om du vill ställa Ipaden på sidan för bildvisning så är det inte tillräckligt stabilt och den faller lätt ihop. Smart Covers kostar 649 eller 379 kronor beroende på material.

Ipad 2
Slimmat. Ipad 2 är under nio millimeter tjock.

Vänta lite
Toppmodellen vi testade kostar 7 195 kronor och den billigaste varianten utan 3g och med 16 GB minne startar på 4 395 kr. Helt okej priser med andra ord men skillnaden mellan föregångaren och den nya Ipaden är inte stor nog för att motivera dig som redan har en Ipad att springa ut och köpa 2:an. Har du haft is i magen och väntat är det dock Ipad 2 du ska ha om du köper surfplatta idag.

Bästa surfplattan har blivit ännu bättre men skillnaden är inte dramatisk jämfört med föregångaren . Om ett tag lär det även komma spel och andra appar som verkligen nyttjar Ipad 2:s hårdvara maximalt och då kommer det säkerligen skilja mycket mellan den och originalet.

Plus: Snabb, kvalitetskänslan, apparna, skärmen
Minus: Kamerorna, saknar stöd för flash
Betyg:  (9 av 10)

Fakta

Tillverkare: Apple, www.apple.se
Processor: Apple A5 1 GHz (dual core)
Minne: 64 GB (finns även 16 & 32 GB)
Anslutningar: Usb (egen kontakt), hörlur 3,5 mm
Trådlöst: Wifi 802.11abgn, 3G, Bluetooth 2.1+EDR
Telefonfunktion: Nej
Bildskärm: 9,7 tum ips, 1024 x 768 bildpunkter
Kamera: 640x480 fram, 1280x720 bak
Storlek: 188x241x8,8 mm
Vikt: 613 g
Cirkapris: 7 600 kronor