Trådlösa nätverk kan vara såväl himmel som helvete. När det fungerar som det är tänkt är allt på topp och du kan verkligen njuta av friheten som det innebär att kunna surfa var som helst i bostaden eller till och med ute i trädgården.

Om det däremot börjar krångla och anslutningen kopplas ned är livet inte riktigt lika kul. Särskilt inte om du precis är i färd med att dra iväg ett viktigt mejl eller om du är mitt inne i en långfilm som strömmas över nätet.

En av de vanligaste förklaringarna till att ett nätverk inte presterar som det ska är att det finns någon typ av störande signaler i omgivningen, såsom ett konkurrerande nätverk. Det kan då hända att data som inte når fram till den avsedda destinationen måste skickas om, och då i värsta fall i en lägre hastighet än tidigare för att minimera risken för ytterligare fel. Anslutningen mellan två enheter kan i extrema fall också avbrytas helt och hållet.

Mikron kan ställa till det
Planlösning och väggmaterial i den lokal som det trådlösa nät­verket
har installerats i påverkar också prestanda i allra högsta grad.

En öppen planlösning ger naturligtvis högre hastigheter, och väggar tillverkade av lättare material som gips- och spånskivor är alltid mer fördelaktiga än tjocka betongväggar.

Vidare finns det också en del, i vissa fall oväntade, prylar som kan sänka hastigheten i nät­verket. Mikrovågsugnar, dect-telefoner och trådlösa barn­vakter är några exempel på apparater i hemmet som kan sätta käppar i hjulet.

Vilka hastigheter kan du då förvänta dig av ett modernt nätverk? Det är givetvis svårt att ange några exakta siffror eftersom det är väldigt många faktorer som påverkar nätverkets totala prestanda, men om vi utgår från att du har ett modernt 802.11n-nät av normalsnitt som verkligen fungerar som det ska, så bör du komma upp i mellan 40 och 150 megabit per sekund.

Du som ligger under 40 megabit per sekund och har en relativt kort sträcka mellan router och dator har sannolikt någon typ
av problem. Det finns då all anledning att lusläsa alla tips i
den här guiden för att ta reda på hur du kan förbättra prestanda i ditt nätverk.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 10 minuter - 1 timme.

Det här behöver du:

  • Ett trådlöst nätverk.
  • Internetuppkoppling.
  • Eventuellt ny hårdvara (se artikeln).

Det här lär du dig:

  • 10 knep som kan öka hastigheten i ditt trådlösa nätverk.