Steg för steg:
SÅ FÖRBÄTTRAR DU DITT TRÅDLÖSA NÄTVERK

Tips 1:
Flytta routern till ett bättre ställe

Den trådlösa routerns placering i bostaden är något som i allra högsta grad påverkar hastigheten i nätverket. Tumregeln är enkel, och det är att routern allra helst ska stå någonstans i mitten av hemmet eller snarare i mitten av det område där det trådlösa nätverket används som flitigast.

Har du till exempel placerat routern längst inne i ett sovrum som ligger lite avigt till, så är det en god idé att flytta den till hallen som förhoppningsvis ligger i anslutning till vardagsrum, kök och andra rum.

Ibland kan det hända att signalerna från routern färdas på ett sätt som inte känns helt logiskt, och därför är det inte säkert att den plats som du anser bör ge bäst täckning verkligen är den optimala. Testa dig därför fram och flytta runt routern till lite olika ställen, och se gärna till att routern hamnar så högt upp som möjligt.


Upphöjd. Placera gärna routern på ett bord eller liknande så att den kommer upp en bit från golvet.

Tips 2:
Ändra kanal för nätverket

Precis som radiokanaler kan trådlösa nätverk sända på ett flertal olika frekvenser, och om din granne använder samma frekvens som du kör med så uppstår problem eftersom de båda nätverken då hamnar i konflikt med varandra.

Om du upplever att hastigheten är lägre än du har väntat dig kan det därför vara bra att testa att byta frekvens. Det gör du inne i routerns inställningar genom att byta kanal. Varje kanal har en förutbestämd frekvens som den sänder över.

Exakt hur du går till väga beror på vilken typ av router du har, därför
kan det vara bra att konsultera den medföljande handboken. För att hitta en kanal som fungerar så problemfritt som möjligt är du helt enkelt tvungen att testa dig fram.


Kolla inställningarna. Börja med att leta upp inställningarna för det trådlösa nätverket. I den här exempelroutern finns de under menyn Wireless medan själva kanaljusteringen ligger i undermenyn Channel and SSID.

Tips 3:
Investera i nya antenner

Den eller de antenner som sitter på din router från början fungerar oftast bra i ett normalstort hem, men om du har riktigt stora ytor att täcka in eller om det finns mycket hinder i vägen kan det vara på sin plats att investera i lite kraftigare antenner. Alla routrar har dock inte utbytbara antenner.

Det finns massor med olika antenner på marknaden som kostar allt från ett par hundralappar till några tusenlappar. Något som är värt att tänka på är att du bör välja en rundstrålande antenn om du vill att signalerna ska skickas åt alla håll, medan en riktad variant är bättre om ­mottagarna enbart finns i en viss riktning.


Förstärkning. Här är ett exempel på en lite mer avancerad antenn för utomhusbruk och som kan rikta signalerna.

Tips 4:
Installera en repeater

Du som har ett riktigt stort hus kan faktiskt ha behov av en repeater för att de trådlösa signalerna ska nå ut i alla rum. En repeater är en apparat som fångar upp signalerna från routern och skickar dem vidare. Många moderna routrar och även accesspunkter har inbyggda repeater-funktioner men det finns också fristående enheter för ändamålet.

Repeatern placerar du lämpligen mitt emellan routern och den dator som finns längst bort från routern. För att den ska fungera så bra som möjligt i nätverket kan det vara smart att skaffa en modell som är av samma märke som routern – det är dock inte helt nödvändigt.


Skicka vidare. Många accesspunkter och även routrar har inbyggd repeater-funktion.

Tips 5:
Växla över till den senaste standarden

Äldre utrustning för trådlösa nätverk är i regel anpassad för någon av standarderna 802.11b eller 802.11g. Problemet med dessa är att de opererar på 2,4-megahertzbandet där det är rätt så ont om utrymme eftersom en hel del andra prylar, såsom dect-telefoner, ligger på samma frekvensband.

802.11b är också begränsad till en teoretisk maxhastighet på 11 megabit per sekund medan 802.11g maxar på 54 megabit per sekund såvida du inte använder någon typ av turbofunktion.

Den senaste standarden på området heter 802.11n och har framför allt den fördelen att den kan arbeta på 5-gigahertzbandet där det finns betydligt mer utrymme, och genom att använda denna landar den teoretiska hastigheten som mest på 150 eller 300 megabit per sekund beroende på vilken utrustning du har.

För att kunna använda 802.11n måste du se till att såväl router som datorer och övriga prylar i nätverket kan hantera standarden.


Stark standard. Många routrar anpassade för 802.11n-standarden har två eller till och med tre antenner.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 10 minuter - 1 timme.

Det här behöver du:

  • Ett trådlöst nätverk.
  • Internetuppkoppling.
  • Eventuellt ny hårdvara (se artikeln).

Det här lär du dig:

  • 10 knep som kan öka hastigheten i ditt trådlösa nätverk.