När Magnus Hallander fick reda på att programmet Open Office fanns i en ny version sökte han efter det på nätet. Men istället för att hamna på den officella sajten råkade han klicka sig in på sajten openoffice.laddaner.me.

– Det snedsteget kostade mig 50 kronor, säger Magnus Hallander till PC för Alla.

Sajten ser vid första anblick oskyldig ut, men när en användare laddar ned något av de gratisprogram finns där uppmanar installationsprogrammet personerna att skicka ett sms till ett visst nummer. När användaren gjort detta utlovas en kod som krävs för att installera programmen.

Vad Magnus inte förstod, var att sms:et kostade 50 kronor och debiteras på telefonräkningen. Den utlovade koden skickas heller aldrig tillbaka.

sms bluffen

50 kronor – för ett program som egentligen är gratis. Så lurar företaget människor på nätet.

– Det här visar att man ständigt måste vara på sin vakt när hämtar saker från nätet, säger Magnus Hallander.

Företaget bakom webbplatsen kallar sig World Premium Rates och har skapat flera webbplatser som erbjuder gratisprogram och shareware för nedladdning.

Efter att PC för Alla kontaktat Viatel som tillhandahåller sms-tjänsten åt World Premium Rates, har Viatel i sin tur kontaktat företaget och förbjudit detta från att använda tjänsten om det inte tydligt framgår på webbsidan att det kostar 50 kronor att installera programmen.

World Premium Rates skriver i ett mejl till PC för Alla: "Det är gratis att använda programmen; du behöver endast betala för det sms som krävs för att få koden för installationen."

Företaget hänvisar till en sida med villkor på dåligt översatt svenska.

De webbplatser som används för att sälja gratisprogrammen är följande:

  • www.shareware.pro
  • openoffice.laddaner.me

Samtliga program som listas på sajterna finns att ladda ned gratis i PC för Allas Programbanken.