OBS! DETTA ÄR ETT APRILSKÄMT.
Facebook har idag en halv miljard användare världen över och användarantalet ökar konstant. Men det kostar att ligga på topp. Växande serverhallar och vikande försäljning av virtuella knappar har gett röda siffror i redovisningen.
– Driftkostnaderna är skyhöga. Den reklam som visas på Facebook täcker inte kostnaderna på långa vägar, säger Cara Violación, talesman för Facebook i Sverige och Spanien.

Som ett sätt att vända den negativa trenden inför Facebook därför ett system med betalkonton från och med 1 maj.
– Målet är att få ner antalet onödiga vänner och på så sätt lätta på trycket på våra servrar. Vi räknar med en stor självsanering bland användarna.

Max 50 vänner
För den som har fler än 50 vänner blir det en kostnad på mellan 39 och 99 kronor per månad.
– Men då får du tänka på att vi lägger på extra funktioner som inte finns idag, till exempel bättre bildkvalitet och obegränsat antal vänner och lajks, säger han.

Går inte detta emot hela ert koncept att ”Det är gratis och kommer alltid att vara det”?
– Nej, det tycker jag inte. Det är fortfarande gratis att registrera ett konto och så länge du håller dig under 50 vänner kostar det igenting.

De nya premiumtjänsterna kommer att rullas ut successivt från och med den 1 maj. Det kan dröja innan alla användare får tillgång till tjänsterna. Alla konton kommer automatiskt att uppdateras till respektive premiumpaket utifrån antal vänner kopplade till kontot när övergången sker.

"Skönt att slippa svärmor"
Joel J Joelsson, 29 år från Söderköping, svensk mästare i Facerape, är kluven till förslaget.
– Alltså, det blir ju skönt att slippa svärmor som man ju ändå inte pratar med, men hur ska man prioritera sina andra vänner?

Det handlar totalt om tre varianter av tjänster – Facebook Free, Facebook Medium och Facebook Poppis (Se tabell nedan för detaljer).

(Klicka för större bild)