Enligt Microsoft har företagets nya mobiloperativsystem Windows Phone 7 rönt stora framgångar bland utvecklarna. På ett år har utvecklingsverktyget för plattformen laddats ned 1,5 miljoner gånger och över 36 000 utvecklare är nu medlemmar i Microsoft utvecklingsgrupp för Windows Phone, uppger Microsoft.

Antalet appar för Windows Phone 7 har nu växt till 11 500 sedan Windows Phone Market öppnade i november förra året. Marknadsplatsen består av 7 500 betalappar och 4 000 gratisappar.

– Användarna älskar våra appar, älskar dem. Användare av Windows Phone laddar i snitt ned tolv appar i månaden. Med tanke på att operativsystemet endast funnits i drygt fyra månader är det mycket hälsosamma siffror, skriver Microsofts chef för Windows Phone, Brandon Watson i ett blogginlägg.

Även analytiker har uttryckt att Microsoft lyckats mycket väl med att dra igång utvecklingen kring Windows Phone.

– Jag är mycket imponerad av tillväxten på både antalet och kvaliteten på apparna för Windows Phone. Jag skulle påstå att Microsoft lyckats snabbare än Googles gjorde med Android när det drogs igång, säger Al Hilwa på analysföretaget IDC.

Trots framgångarna inom utvecklingen av appar för Windows Phone har Microsoft inte avslöjat hur många telefoner som sålts sedan operativsystemet släpptes i oktober förra året.

IDG News