Alla webbläsare har en funktion för att spara lösenord. Tanken är att du som sitter vid din vanliga dator inte ska behöva fylla i dem varje gång du går in på en sajt.

Kör du Firefox och Chrome är dina lösenord dock inte hemliga. De lagras i programmet och går att se i klartext. Det här är förstås både bra och dåligt. Det är bra för dig som har glömt ett lösenord och vill få hjälp att minnas, men dåligt om du är rädd att andra ska snoka på din dator.

Lyckligtvis går det enkelt att gömma dem, och du kan även skapa ett huvudlösenord som skyddar dig.

Kör du Internet Explorer sparas lösenorden också, men eftersom de inte går att visa på samma enkla sätt har du inte samma behov av att skydda dem.


1. HITTA LÖSENORDEN. Öppna Firefox. Klicka på Verktyg, ­Inställningar. Under Säkerhet kan du välja om du ska spara dina lösenord. Vill du vara extra säker? Ta bort krysset i rutan Spara lösenord för webbplatser och bekräfta med OK.


2. VISA DINA LÖSENORD. För att se dina lösenord i klartext klickar du på Sparade lösenord, Visa lösenord. Nu visas de sajter du har sparat med dina användarnamn och lösenord. Markera en sajt och välj Ta bort eller tryck på Ta bort alla.


3. SKAPA HUVUDLÖSENORD. Om du vill skapar du ett huvud-­lösenord som används för att komma in på alla sajter med förinlagda lösenord. Det här gör du genom att klicka i rutan Använd ett huvudlösenord, ange ditt lösenord och klicka OK.


4. SKYDDA CHROME. Googles webbläsare Chrome har samma upplägg som Firefox. Ändra inställningar genom att klicka på ”skiftnyckeln” och välj Alternativ, Personligt. Under Lösenord kan du klicka på Visa Sparade lösenord för att ta bort dem.Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Firefox och Google Chrome.
Tid: 5 minuter.

Det här lär du dig:

  • Hur du visar dina lagrade ­lösenord i Firefox och Google Chrome – och hur du ser till att inte alla kan se dem.