Säkerhetsföretaget Avast meddelade i förrgår att en uppdatering (110411-1) som automatiskt installerades hos användare som kör version 4, 5 eller 6 av Avast AV, innehöll en bugg. Denna gjorde så att vissa legitima sajter flaggades som skadliga och spärrade tillgången till sajterna.

Avasts egna sensorer upptäckte fadäsen redan efter några minuter och efter 45 minuter hade företagets utvecklare skapar och släppt en fix som löser problemet. Men runt fem miljoner användare hade då redan fått den bristfälliga versionen installerad, främst i västvärlden.

Fixen som löser problemet, 110411-2, måste dock installeras manuellt. Avast råder sina kunder att uppdatera sina antivirusprogram genom att högerklicka på den lilla oranga Avast-ikonen i aktivitetsfältet och välja Update, Engine och sedan Virus Definitions.

På Avast ber man kunderna om ursäkt för det inträffade och förklarar att buggen inte på något sätt påverkat användarnas filer, bara tillgången till vissa sajter.

Ett antal användare har trots det, via kommentarsfunktionen på företagets blog, klagat på att vissa filer satts i karantän. Enligt en talesman på Avast skulle något sådant kunna inträffa med just lokala html-filer, om en virusskanning genomfördes med den buggiga uppdateringen på plats. Det går dock att hämta tillbaka filerna från karantänen.