Genombrottet för surfplattorna har också fått fart på intresset för e-böcker. Ja, ­visserligen har de funnits sedan 1970-talet, men det är först nu som intresset skjuter i ­höjden. Förklaringen är enkel. Lanseringen av e-boksläsare som Kindle och surfplattor som Ipad har gjort det oerhört enkelt att ta med sig e-böckerna på resande fot.

En e-bok är egentligen ingen krånglig ­teknik, och i dess enklaste form handlar det om en ren textfil med bokens innehåll.

Nu blir rena textfiler tyvärr ganska tråkiga att läsa, och för att göra det möjligt att formatera texten så att den ser ut som en riktig bok har det även lanserats speciella e-boksformat. Det mest populära formatet heter epub ­(electronic publication).

Epub är ett öppet format, vilket betyder att alla tillverkare kan använda det. Du kan med andra ord läsa epub-böcker i exempelvis Ipad, Galaxy Tab, HTC Touch, Sony Reader och Iriver Story. Den enda stora produkt som inte klarar av epub är Amazons e-boksläsare Kindle. För att läsa e-böcker i din Android-telefon eller surfplatta krävs dock programmet Aldiko (surftips.se/aldiko).

Låneböcker kräver program
De flesta e-böcker är inte kopieringsskyddade. Det betyder att du kan lägga över e-boken på e-boksläsare utan något specialprogram. Dra bara över filen så är det klart.

Lånar du däremot böcker på biblioteket måste du installera gratisprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Biblioteks-böckerna är nämligen kopieringsskyddade och då krävs det ett speciellt program för att hantera detta.

Digital Editions är även programmet som gör det möjligt att läsa e-böcker direkt på ­skärmen, och det är ett bra verktyg för att ­hantera dina e-böcker.