Från och med nu kommer Microsoft att börja rapportera buggar i tredjepartsprogram som kan utgöra en risk för någon av Microsofts produkter. Initiativet lanserades av Microsoft redan förra sommaren men har implementerats först nu.

I går publicerade Microsoft en rad säkerhetsbulletiner som varnar för två buggar i Google Chrome och en bugg i Opera. De båda buggarna i Chrome fixades i september respektive december förra året. Även Opera fixade den aktuella buggen i oktober förra året.

Microsoft kommer dock endast att rapportera buggar som företaget självt hittar i tredjepartsprogram.

– Hamnar vi i en situation där vi hittar buggar i en annan leverantörs produkter så kommer vi från och med nu att utfärda en säkerhetsbulletin, säger Microsofts säkerhetschef, Mike Reavey.

Enligt Microsoft kommer information om buggarna inte att publiceras innan den aktuella leverantören har hunnit ta fram en uppdatering. Microsoft kommer även alltid att kontakta leverantören först och arbeta fram en lösning.

– Gäller problemet en bugg som utnyttjas i attacker kommer vi att släppa en säkerhetsbulletin kring buggen som innehåller information om hur användarna kan skydda sig. Vi kommer dock alltid att se till att arbetet koordineras tillsammans med leverantören, säger Mike Reavey.

Microsoft hoppas att företagets nya policy kommer att skapa ett bättre samarbete mellan olika programleverantörer för att snabbt ta fram buggfixar och skydda användarna.

IDG News