Facebook släppte i går totalt fyra nya verktyg på tjänsten som ska hjälpa till att öka säkerheten hos användarna. De nya verktygen är som följer:

1. Family Safety Center

facebook Family Safety Center

Det här är en informationsportal som har gjorts om helt och erbjuder nu information för bland annat föräldrar, lärare och tonåringar. Det finns även detaljerad information som beskriver hur du ställer in dina sekretessinställningar och vad du bör tänka på när du använder Facebook. Sidan är tyvärr endast på engelska.

2. Social Reporting Tool

facebook Social Reporting Tool

Den här funktionen har funnits sedan tidigare och gör det möjligt att anmäla en bild där du taggats eller en bild som du finner stötande. Du får då möjlighet att anmäla bilden eller ta bort din ”taggning”. Du kan sedan välja om du vill rapportera händelsen till Facebook eller till personen som la upp bilden. Nytt i det här verktyget är att det nu kan användas även på andra delar av Facebook såsom Sidor och Grupper.

3. Dubbel bekräftelse vid inloggning

Den här funktionen gör det möjligt att ange in pin-kod som måste skrivas in varje gång du loggar in från en ny dator. Tanken är att förhindra någon annan från att logga in på ditt konto om personen känner till dit lösenord. Funktionen är endast ett tillval och inget krav.

4. Säker anslutning

facebook säker anslutning

I Kontoinställningar under Kontosäkerhet kan du nu ange att Facebook alltid ska använda en säker anslutning (https) när du loggar in. På så sätt kan du förhindra att någon försöker ta över din inloggning om du sitter på ett öppet trådlöst nätverk. En funktion du definitivt bör aktivera.

Vissa av funktionerna släpptes i går, men det kan ta upp till några dagar innan de är tillgängliga för ditt konto.