Apple har de senaste dagarna fått utstå mycket kritik efter att det uppdagats att Iphone och Ipad lagrar information om användarnas rörelsemönster i en okrypterad fil på både Iphone, Ipad och användarens hårddisk.

Upptäckten är dock inte ny då Apple var tvunget att redovisa hur företaget använder informationen i ett kongressförhör i juli förra året. Apple kunde då visa att informationen aldrig länkas ihop med användaren, utan används endast för att göra lokaliseringstjänsten mer effektiv.

Nu visar det sig att även Android använder sig av en liknande teknik och sparar information om var användaren befunnit sig. Enligt utvecklaren Magnus Eriksson så använder även Android en fil som finns lagrad på telefonen.

Till skillnad från Iphone så sparar Android endast de 50 senaste platserna. Iphone lagrar samtliga platser sedan telefonen började användas eller sedan den uppdaterats till Ios 4.0.

Filen som används i Android är gömd och kan endast komma åt av operativsystemet eller om en användare har hackat telefonen. Magnus Eriksson har även skapat ett litet program som kan användas för att läsa filen med positionsdata på en Androidtelefon.

Programmet kräver dock att du har så kallad "root access" för att det ska fungera.