C-Pen 3.5 är en vidareutveckling av den gamla läspennan som låter dig läsa in texter från exempelvis böcker, eller ocr-nummer när du ska betala räkningar. C Technology, som företaget bakom läspennan heter, erbjuder förutom ett program på datorn nu även ett program för Android som låter dig skanna in text direkt till din telefon.

Installationen på datorn är enkel. Du installerar ett program och ansluter sedan den medföljande usb-mottagaren eftersom läspennan kommunicerar via bluetooth. Sedan är det bara att börja skanna. Du får också med en kontrollpanel med vilken du kan utföra vissa kommandon på datorn bara genom att läsa in vissa rutor på ett papper du skriver ut, om du inte vill släppa pennan.

Funkar mobilt
Mobilversionen är något krångligare vid testtillfället då appen måste laddas ned direkt från C Technologys hemsida, men det är ett tillfälligt problem då den annars går att hitta på Android Market.

En smart detalj är att du kan ersätta tangentbordet med pennan och mata in text direkt i till exempel mejlappen, men tangentbordet är ändå tillgängligt för att du ska kunna komplettera. Och det kommer du att behöva, för även om pennan skannar in bra så är den inte hundraprocentig.

När du drar pennan över texten tänds en lampa och när bufferten börjar bli full börjar lampan blinka. Tyvärr är det lätt att missa någonting som du inte vet vad det är förrän du kollar på telefonen eller datorn. Har du behov av det kan du få programmet att läsa upp det pennan har skannat via talsyntes.

Plastig
Tekniskt sett är läspennan helt okej även om den är ganska plastig. Den drivs av ett inbyggt, uppladdningsbart batteri som laddas via en medföljande usb-sladd. Den är dessutom rätt träffsäker när det gäller att ta rätt rad. Lampan som lyser upp texten är ganska bred, och vi tänker initialt att den kommer försöka sig på två rader samtidigt och få spel, men det går bra.

Ändå känns pennan tveksam. Inläsning av ocr-nummer är ett av de starkaste säljargumenten, men frågan är om det är värt 1 300 kronor? Det kan bara köparen svara på, men har du en smartphone finns det redan billigare lösningar, med flera appar som gör det gratis eller billigt via din smarta mobils inbyggda kamera.

Plus: Tekniken fungerar.
Minus: Finns billigare ocr-lösningar för smartphone.
Betyg:  (5 av 10)

Fakta

Tillverkare: C Technology, www.cpen.com
Anslutningar: Usb, bluetooth.
Storlek: 13 x 1,8 x 3,2 cm.
Vikt: 68 gram.
Systemkrav: Windows XP sp2/Vista/7, 200 MB ledig hårddisk.
Cirkapris: 1 300 kronor.

Plus: Tekniken fungerar.
Minus: Finns billigare ocr-lösningar för smartphone.
Betyg:  (5 av 10)