I vanliga fall är det i Kina som Huawei huserar, men för att försöka ta sig in ännu mer i Sverige lanserar de Ideos X5 – en billig Androidmobil som på papperet lovar ganska gott.

Priset på 2500 kronor är ungefär hälften av vad de flesta större modeller brukar kosta. Vad har de då dragit ned på? Processorn är det första svaret. Här är det en Qualcomm MSM7230, samma vi hittar i gamla Desire Z. Det borde ju förvisso räcka för att hålla en schyst hastighet, men det är långt ifrån de snabbaste processorerna ute på marknaden.

Den andra och mest påtagliga saken är skärmen som här är en tft-lcd med i och för sig ganska bra färger, om än något blaskiga, och både ljusstyrka och upplösning som faktiskt är fullt godkända med tanke på priset. Betraktningsvinkeln är det dock sämre med och det räcker att vinkla skärmen en aning för att bilden ska påverkas.


Kvalitet. Trots uppseendeväckande lågt pris är Huawei Ideos X5 en mycket välbyggd lur.

Inget lull-lull
X5 kör Android 2.2 och inget nytt gränssnitt är pålagt, inte heller några appar förutom de som verkligen följer med Android. Det betyder att vi troligtvis kan vänta oss uppdateringar hyggligt snabbt eftersom det inte krävs så mycket arbete, men det gör förstås också att det inte finns något lull-lull alls att botanisera bland.

Kameran ska vi också nämna som en anledning till det låga priset. Den är riktigt medioker och ger mest överexponerade och utfrätta bilder som inte alls håller samma kvalitet som lite dyrare telefoner. Men det är tydligt att du får vad du betalar för.

Måste rekommenderas
Efter att ha hittat en hel del saker att peka på som utmärker Ideos X5 som sämre än de dubbelt så dyra konkurrenterna – vilket givetvis är fullständigt förståeligt – är det dock ganska lätt att se potentialen i en telefon som kostar 2 500 kronor och ändå bjuder på så mycket skoj som X5.

Byggkvaliteten är med beröm godkänd och eftersom den har alla funktioner som en modern smart mobil ska ha, bara lite tröttare hårdvara, så är det i princip tjänstefel att inte rekommendera den här. Du kommer inte vara hippast, men du kommer få en kompetent smart mobil som fungerar likadant som alla andra, bara lite sämre.

Plus: Mycket lågt pris. Bra byggkvalitet.
Minus: Halvdan skärm. Dålig kamera.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Huawei, www.huawei.com 
Processor: Qualcomm MSM7230 800 MHz
Band: 850/900/1800/1900 gsm och 900/2100 3g.
Skärm: 3,8 tum kapacitiv touch, tft-lcd 800x480 pixel.
Taltid: 6 timmar.
Passningstid: 440 timmar
Minne: 768 MB ram, plats för micro-sd.
Kamera: 5 megapixel, 720p hd-inspelning.
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio.
Mått: 12 x 6,2 x 1,2 cm.
Vikt: 130 g.
Operativsystem: Android 2.2.
Cirkapris: 2 500 kronor.

Plus: Mycket lågt pris. Bra byggkvalitet.
Minus: Halvdan skärm. Dålig kamera.
Betyg:  (8 av 10)