Home Media Network Hard Drive Cloud Edition är en nas-server med en fast inbyggd 3,5-tumsdisk i en kompakt låda i snyggt borstad aluminium.

Baktill sitter nätverksuttag och vi hittar även två usb-portar, en fram och en bak. På framsidan sitter en knapp för direk tbackup som kan knytas till valfri säkerhetskopiering. Lådan är något högljudd jämfört med andra nasar med en disk. Det beror troligen på att den är så kompakt till fomatet att en stor fläkt inte får plats.

Mest i molnet
Här finns det mesta du kan förvänta sig. Upnp (universal plug and play) för att lätt spela film och musik, Itunes, skrivarserver, torrent-agent för nedladdning, bildgalleri samt mångsidig säkerhetskopiering.

Ovanstående kompletteras av ett gäng kopplingar till internettjänster. Du får automatisk uppladdning till Facebook, Youtube och Flickr, samt onlinelagring på Mozy och Amazon S3. Några gigabyte är gratis, sedan får du köpa till ökat utrymme. Med så kallad dynamisk dns (ddns) kan du komma åt serverns utdelade diskar på distans, över internet.

Det som Iomega lyfter fram som den stora nyheten är att du lätt kan dela med dig av din server till vänner och bekanta. Du konfigurerar något som kallas ett personligt moln. Du kan bjuda in upp till 250 andra användare som kan dela filer, synkronisera mappar med mera i en egen krypterad gemenskap över internet. Du kan också ansluta din nas till andras personliga moln och till exempel säkerhetskopiera mellan dem.

Nästan perfekt hantering
Både fjärråtkomst och personligt moln kräver specifik port, och vissa användare måste in i routern och rådda. Vissa hemmaservrar löser det smidigare med standardportar som port 80.

Bortsett från detta är handhavandet exemplariskt. Vi pluggade in nas:en i nätverket och fick fram upnp-server, filserver och direktlänk till webbgränssnittet automatiskt. Ett medföljande program på cd gör det ännu enklare. Webbgränssnittet är snyggt, enkelt och rakt på sak med tydliga ikoner och smarta hjälptexter på svenska precis där de behövs.

En del användare kan sakna en och annan mer avancerad funktion, men de flesta köpare är trots allt ute efter trygg lagring, problemfri administration och en handfull användbara funktioner. Då är det här precis rätt.

Plus: Mycket lättanvänd. Bra internettjänster.
Minus: Saknar en del avancerade funktioner. Måttligt snabb.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Iomega, www.iomega.se
Lagring: 2 TB sata II hdd.
Gränssnitt: Gigabit ethernet.
Övriga anslutningar: 2 usb 2.
Protokoll: Cifs/smb/rally, afp/Bonjour, ftp, http, https, bittorent, ptp.
Mediaströmmning: Dlna upnp, Itunes.
Fjärråtkomst: Ja.
Övrigt: Facebook, Youtube, Flickr, online-backup (Mozy, Amazon).
Storlek: 21,5 x 12,1 x 4 cm.
Vikt: 1,33 kg.
Garanti: 2 år.
Cirkapris: 1 600 kronor.

Plus: Mycket lättanvänd. Bra internettjänster.
Minus: Saknar en del avancerade funktioner. Måttligt snabb.
Betyg:  (8 av 10)