I en intervju med nyhetstjänsten Russia Today hävdar Wikileaks grundare, Julian Assange, att Facebook, Google och Yahoo används av den amerikanska underrättelsetjänsten.

Enligt Assange har samtliga tjänster speciella gränssnitt som gör det möjligt för amerikanska myndigheter att komma åt information om användare. Facebook är enligt Assange ”den mest skrämmande spionmaskin som någonsin har byggts”.

– Här är världens med detaljerade databas om människor och deras relationer, namn, adresser, meddelande och var de befinner sig. Allting lagrat i USA och tillgängligt för amerikanska myndigheter, säger Julian Assange till Russia Today.

Han säger vidare att en rad stora amerikanska företag som hanterar information om användare på internet delar med sig av informationen.

– De behöver inga domstolsbeslut för att komma åt informationen, de har utvecklat ett speciellt gränssnitt för den amerikanska underrättelsetjänsten. Facebook och de andra företagen drivs inte av amerikanska myndigheter, men på grund av juridiska och politiska påtryckningar har de tvingats utveckla dessa gränssnitt åt underrättelsetjänsten, säger han vidare.

Han går vidare och varnar alla användare på Facebook att varje gång de lägger till en vän på Facebook så gör de jobbet åt den amerikanska underrättelsetjänsten. Uppgifterna lagras sedan i en elektronisk databas, enligt Assange.

Se intervjun i sin helhet nedan. Efter cirka två minuter in i intervjun diskuterar han Facebook och andra sociala nätverk.