Fotografen Petter Löfstedt vet hur viktigt det är med en bra backup. Han jobbar både med foto och film, och kan på en dag samla på sig mängder av digitalt material som han absolut inte får förlora.
– Det är viktigt att du skaffar dig en bra rutin, annars blir det rörigt. Jag har själv haft tur, men jag har ju hört skräckhistorier från dem som tappat flera år av digitalt fotograferande, säger Petter Löfstedt.

Därför säkerhetskopierar Petter allt, så fort han kommer in från ett fotojobb med nya bilder och filmer. Det är en användning av backup-disken som ställer extra höga krav på överföringshastigheten och kräver stora lagringsvolymer.
– Är jag ute och filmar en dag så kommer jag upp i ungefär 40 gigabyte film. Tar jag sedan in det och börjar redigera så växer det till det fyrdubbla, säger han.

Petter Löfqvist använder en av diskarna i vårt test, en Lacie D2 Quadra. Till den gör han manuella säkerhetskopior av foton och andra schemalagda backup-jobb. Ambitionen är att göra hela hanteringen automatisk.

Däremot har han ännu inte utnyttjat ­möjligheten med diskens backup-knapp.
– Det har inte blivit av, jag är ju van vid ett sätt att jobba. Men det verkar ju vara en rätt så häftig funktion, som dessutom kan användas till annat, säger han.

Få diskar och stor variation
Vi har testat fyra externa hårddiskar för backup. Lösningarna skiljer sig från varandra, men har alla det gemensamt att du får en extra trygg tillvaro för ungefär en tusenlapp. Och framför allt, extra enkel kontroll.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Diskarna installerades en och en på en bärbar pc med Intel Core i7-processor, fyra gigabyte minne, 128 gigabyte ssd-disk och 64 bitars Windows 7 Home Premium.
Testdatorn hade utgång för esata, usb 2 och usb 3 och för varje disk valde vi det snabbaste alternativet.
Samtliga medföljande program installerades och ett backup-jobb på tre gigabyte blandade filer användes för kopieringstester. Prestanda mättes med kopiering av den här katalogen samt med ­programmet HD Tune Pro.