Processorn är den kanske viktigaste komponenten i din dator. Det är där huvudparten av alla beräkningar görs och program körs.
Den typ av processor som sitter i datorn avgör också hur snabb datorn är. För de flesta datoranvändare är det inte så viktigt att datorn har exakt rätt processor (det finns många modeller som är mycket snarlika), men du bör hålla koll på de olika processorfamiljerna och vilka som är de snabbare och de långsammare modellerna inom respektive grupp.

Mer än bara kärnor
För fem år sedan var det enklare att hålla koll på vilken processor som var bättre än en annan. Hade den en hög klockfrekvens så var den snabb. Visst, det har alltid funnits andra saker som spelat in, men grovt räknat var detta sant. Sedan började tillverkarna dela upp processorerna i olika kärnor som jobbade sida vid sida, vilket gjorde att en processor med låg klockfrekvens kunde vara snabbare än en med hög.

Förutom klockfrekvens och antal kärnor finns det andra saker som avgör hur snabb processorn är. Det sitter till exempel cache-minnen inbyggda i processorerna som den kommer åt snabbare än datorns ram-minne. Ju större och snabbare de här minnena är desto bättre. Nyare processorer kan även ha speciell teknik som gör att vissa typer av beräkningar går snabbare.

Det senaste är så kallad apu (advanced processing unit), där tillverkarna har byggt in ett litet grafikkort på processorchipset. Det sparar ström, ger snabbare grafik till en låg kostnad och den hjälper ibland till att göra processorns vanliga jobb snabbare. Nyare Intel-processorer i Core i5- och Core i7-serien är apu-enheter, liksom AMD:s senaste processorer med namnet Fusion.

Kom också ihåg att prestanda inte är allt. Processorn är en av de datorkomponenter som drar mest ström. Sitter den i en bärbar dator så är effekten den jobbar på viktig. Därför utvecklar tillverkarna speciella mobila processorer just för bärbara pc. Många nyare processorer är bra på att stänga av delar av processorn som inte används och därmed spara batteri när datorn gör enklare saker.

Koll på sockeln
Har du en stationär dator och vill köpa en lös processor för att uppgradera den måste du hålla koll på vilken sockel (kontakten på datorns moderkort) processorn är byggd för, och exakt vilka processorer som ditt moderkort kan hantera. Det är tyvärr inte alltid något som datortillverkarna informerar om, men kommer moderkortet från en större komponenttillverkare (till exempel Asus, Gigabyte eller MSI) brukar det stå i medföljande dokumentation eller på företagets sajt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning