7 aktuella processorer

Här är de vanligaste typerna av processorer i datorer just nu – och så här tolkar du processorernas modellbeteckning.

Intel Atom. Små, billiga och extra strömsnåla processorer för netbook- och nettop-datorer. De har låga prestanda och är precis så bra att du kan köra Windows och enskilda program, men inte särskilt fort. Atom Z är extremt strömsnåla och sitter oftast inte i netbook-pc utan i ännu mindre handhållna datorer. I äldre netbook sitter Atom N2xx, 2xx eller 3xx (där xx är olika siffror, ju högre desto snabbare). De senaste heter N4xx, D4xx och D5xx. De har inbyggd grafikkrets och dubbla kärnor. Även Atom 3xx är dubbelkärnig.
Ska du köpa en Atom-netbook i dag ­rekommenderar vi Atom N550.

Intel Core 2
är en serie processorer som är på väg att ersättas av Core i3, i5 och i7. Men de är fortfarande ganska vanliga i nya datorer, och säljs framför allt mycket separat för den som vill uppgradera sin stationära dator. De kallas Core 2, Core 2 duo eller Core 2 quad beroende på om de har en, två eller fyra kärnor (förutom en samling som heter Core 2 extreme som
har både två och fyra kärnor). Modellbeteckningen för övrigt består av en bokstav och fyra siffror (till exempel P8400). Här är det tyvärr inte klart vilken som är den snabbare processorn, då varje bokstavsserie har lite olika egenskaper och olika varianter. Ibland har de en extra bokstav som betecknar vissa egenskaper. L och U står för låg och extra låg spänning, vilket gör processorn strömsnål.

AMD C är en serie enkla processorer som ska ­konkurrera med Intel Atom. De är en del av AMD:s nya Fusion-plattform och har inbyggd grafik, låg strömförbrukning och lågt pris. De är ungefär lika bra som Atom-processorerna, men grafikkretsen är klart snabbare. Det finns två modeller, C-30 som har en processorkärna och C-50 som har två.

AMD C-50
är ett intressant alternativ till Atom N550, den är snabbare på video och 3d och snäppet billigare.

AMD E
är snarlik C-serien men snabbare och med ännu bättre integrerad grafik, på bekostnad av högre strömförbrukning. Den finns i varianterna E-240 med en kärna och E-350 med två. E-serien är tänkt för ultraportabla och billiga bärbara i mellanformat.

AMD V är en lågprisprocessor för bärbara datorer. Den är enkelkärnig och relativt strömsnål, men har inte inbyggd grafik. Det finns bara tre varianter av den här processorn, där den bästa just nu heter V140. Troligen kommer den att fasas ut och ersättas av AMD E-processorer framöver.

AMD Phenom II är AMD:s bästa processor just nu, både för bärbara och stationära datorer. Den finns i versioner från två till sex processorkärnor och smarta interna funktioner som ökar prestanda och håller ned ström­förbrukningen. De bästa Phenom II-processorerna är inte lika snabba som de bästa Intel Core i7, men är klart billigare.

AMD Athlon II är ett enklare alternativ till Phenom II. Den är baserad på samma grundteknik, men har mindre cache-minne och generellt lägre prisnivå. Bägge har relativt enkla modellnummer. För X2 till X6 för antalet kärnor och sedan en siffra som indikerar hastighet, ju högre desto snabbare. Ibland en extra bokstav, till exempel e för energisnål.

De bärbara Phenom II-processorerna är inte lika tydligt markerade. Ibland skriver datortillverkarna ut X2, X3 och X4 även här (någon X6 finns inte ännu), annars får du gå på modellnumret. 6xx är två­kärnig, 8xx är trekärnig och 9xx är fyrkärnig. Det finns ännu en variant, Turion II, en mobil processor i samma serie, med extra låg strömförbrukning och måttliga prestanda.

Intel Pentium, Celeron, Core, Core duo, AMD Duron och Athlon. Äldre processorfamiljer som fortfarande tillverkas och säljs.
Det går att fortfarande hitta billigare bärbara datorer med de här processorerna i. Men köper du nytt är det inget vi rekommenderar. Det finns färskare, snabbare och mer strömsnåla processorer i samma prisklasser som dessa.

AMD Sempron. En serie budgetprocessorer som kom 2004 och i nya versioner sedan dess. De är tänkta för enklare stationära datorer och billiga bärbara. Här finns många modeller. De flesta med en kärna, men en handfull med namnet Sempron X2 är dubbelkärniga. De flesta har ett fyrsiffrigt modellnamn, ju högre desto bättre.
De senaste och snabbaste modellerna heter dock bara Sempron 140, 145 och 150.

Intel Core i3, i5
och i7 är den senaste processorserien från Intel, som ersätter Core 2. De finns i alla pris- och prestandaklasser, förutom de billigaste och enklaste. Intel fick en hel del kritik för de förvirrande modellnumren hos Core 2, och har här förenklat det hela. De är indelade i tre klasser där i3 är de billigaste och enklaste (tvåkärniga), i5 är bättre (två- eller fyrkärniga) och i7 de mest kraftfulla (fyr- eller sexkärniga och mycket snabba). Processorn har ett tresiffrigt modell­nummer, ju högre desto bättre. Ibland åtföljs det av en bokstav (K=kan överklockas, M=mobil processor, U=låg spänning).

I januari kom en ny omgång nya Core i-processorer med fler förbättringar. För att särskilja dem har de fyra siffror i modellnamnet, varav den första alltid är en tvåa för att visa att det är andra generationen av Core iX-processorn. Alla de nyaste har inbyggd grafikprocessor.