En nackdel med Windows-datorer är att de tar så lång tid att starta. Har du en gammal bärbar dator med Windows XP kan du få vänta i flera minuter innan den är igång.

Lösningen för att slippa det här är att försätta datorn i viloläge i stället för att stänga av den. Väljer du sedan att koppla viloläget till datorns lock behöver du bara fälla ihop din dator när du ska ta en paus.

Allt som du jobbar med sparas på hårddisken och du kommer tillbaka till exakt samma läge när du öppnar locket och slår på datorn.

Du ska använda just Viloläge. Det finns även något som kallas för Vänteläge, men det är inte alls lika smidigt, eftersom datorn då förbrukar ström.

Så här aktiverar du Viloläget på din bärbara pc och kopplar det till locket


1. ÖPPNA ENERGIALTERNATIVET. Se till att datorns viloläge är aktiverat genom att klicka på Start-knappen och öppna Kontrollpanelen. Klicka på Prestanda och underhåll och välj Energialternativ. (I klassiskt läge klickar du direkt på Energialternativ.)


2. AKTIVERA VILOLÄGE. Klicka på fliken Viloläge och välj Aktivera stöd för viloläge. Som du ser kan viloläget kräva runt en giga-byte ledigt utrymme på hårddisken, så om du har trångt på din hårddisk kan du behöva städa först. Bekräfta med Verkställ.


3. KOPPLA TILL LOCKET. För att datorn ska gå till viloläge när du stänger locket klickar du på Avancerat. Under Strömbrytare hittar du När jag stänger locket på den bärbara. Här väljer du Försätt datorn i viloläge.


4. STÄNG AUTOMATISKT. Om du inte vill tänka på att stänga av datorn kan du klicka på fliken Energischema. Längst ned ser du alternativet Försätt i viloläge. Här kan du exempelvis välja Efter 30 minuter som en tid när en oanvänd dator ska stängas av.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 5 minuter.
Program: Windows XP.

Det här lär du dig:

  • Att koppla på datorns viloläge och koppla det till datorns lock.