Du har filmat på semestern och vill skicka över videosnutten till ditt resesällskap. Eller också vill du skicka över några digitalbilder och en Powerpoint-presentation.

Ja, ibland vill vi skicka stora filer över internet, och då är mejlen inte den bästa lösningen. De flesta mejltjänster har gränser för hur stora bilagorna får vara, och även om du skulle lyckas är det inte säkert att mottagarens mejlsystem kan ta emot den.

Det enklaste sättet att dela stora filer brukar vara att använda en molntjänst, till exempel Microsoft Onedrive eller Google Drive. Om du laddar upp en fil i någon av dessa tjänster lagras den på en server hos Microsoft eller Google – och du kan dela den med vem du vill.

Nackdelen är att molntjänsterna kräver registrering. Vill du slippa det kan du i stället använda Sprend. Det är en svensk webbtjänst som tar hand om filöverföring utan kostnad. Filen laddas tillfälligt upp på Sprends servrar och sedan kan mottagaren hämta den.

Så här gör du:

1. Se till att du bara har en enda fil. Om du har en mapp med flera bilder kan du högerklicka på den och välja Skicka till, ­Komprimerad mapp. Nu skapas en så kallad zip-fil som går att öppna överallt.

2. Gå in på Sprend, klicka på Välj fil och leta upp den du vill skicka. Den får vara max 2 GB stor. Markera den och klicka på Öppna.

3. Skriv mottagarens mejladress och ett eventuellt meddelande. För att skicka klickar du på Skicka filen.

4. Mottagaren får nu ett mejl med en länk, och genom att klicka på den kan hen ladda hem filen.

Sprend
Med tjänster som Sprend är det lätt att dela stora filer.