Mozilla meddelade i går att företaget har nekat att blockera ett insticksprogram för Firefox efter en vädjan från den amerikanska övervakningsmyndigheten, Homeland Security.

Insticksprogrammet Mafiaa Fire har skapats för att motverka amerikanska myndigheters försök att stänga ned webbplatser som ägnar sig åt piratkopiering eller annan olaglig verksamhet.

När en användare besöker en webbplats som stängts ned av amerikanska myndigheter kan insticksprogrammet Mafiaa Fire dirigera om användaren till en annan adress som ersätter den nedstängda webbplatsen.

Amerikanska myndigheter ser insticksprogrammet som ett problem då det kringgår deras försök att stänga ned olagliga webbplatser. Övervakningsmyndigheten Homeland Security har därför vädjat till Mozilla att ta bort Mafiaa Fire från företagets sida för insticksprogram.

Enligt Mozilla hade Homeland Security inte något domstolsbeslut och har heller inte presenterat några bevis för att Mafiaa Fire gör något olagligt.

– Vi har ännu inte hört något mer från Homeland Security eller ett domstolsbeslut, skriver Mozillas vice vd, Harvey Andersson i ett blogginlägg.

Enligt Mozilla så handlar det om yttrandefriheten och en motsättning till statlig censur. Kan Homeland Security inte presentera ett domstolsbeslut eller ett giltigt skäl till att ta bort Mafiaa Fire kommer Mozilla inte att göra något.

IDG News