Snart är det dags. I sommar tar ungefär 100 000 ungdomar studenten – och många släktingar står utanför skolan och viftar med studentskyltar och plakat.

En studentskylt består som bekant ofta av ett gammalt foto av studenten som barn kompletterat med en grattishälsning. Det här går att beställa hos företag som har speciella skrivare för att göra stora utskrifter. Men du behöver faktiskt inte beställa studentplakatet från någon annan. Gratisprogrammet Posteriza gör att du kan fixa det själv i din vanliga skrivare.

Tejpa själv
Vad Posteriza gör är att ta din utskrift och dela upp den på flera olika ark. Du får alltså själv ta fram klister eller tejp för att sätta ihop dem efteråt, och resultatet kan bli hur stort som helst. Med nio A4-ark får du exempelvis en skylt som är nästan en meter hög!

Förutom att dela upp utskriften innehåller Posteriza även ett designverktyg som låter dig formge affischen direkt på skärmen. Du kan kombinera text, foto och ramar – men förvänta dig inga avancerade redigeringsmöjligheter.

Naturligtvis kan Posteriza användas för annat än student­plakat. Du kan använda programmet för alla tillfällen då du vill göra utskrifter som är större än A4.

Steg för steg: Gör en skylt i Posteriza


1. Installera programmet. Gå in på pcforalla.se/posteriza och klicka på Hämta direkt. Om du får fram ett varningsmeddelande ska du godkänna. Se till att det står English under Language och klicka OK. Följ sedan instruktionerna och avsluta med Finish.


2. Lägg till en bild. Öppna Posteriza och klicka på File, New. Nu skapar du ett tomt dokument, och för att lägga in en bild i det klickar du på Photo. Kryssa i rutan With photo och välj Open Image. Öppna bilden och klicka på More om du vill beskära och rotera den.


3. Skriv en text... För att lägga in en text klickar du på Text. Det finns fyra rader du kan skriva på, men du behöver inte välja alla. För varje enskild rad kan du välja om texten ska ha skugga (shadow), om den ska vara centrerad och hur stor den ska vara.


4. ... och formatera den. Du kan ändra typsnitt för hela affischen genom att klicka på Font, och om du vill detaljstyra texten klickar du på More. Här väljer du exempelvis marginaler (Top margin), färg (Text color) och bakgrund (Background).


5. Lägg till en ram. Du kan ge bilden en ram genom att klicka på Border. Kryssa för rutan With border och välj storlek på ramen under Border width. Under Border design kan du välja utseende och färg. Här kan du även lägga till skärmärken (Show cut lines).


6. Skriv ut.
Välj hur stor affischen ska vara genom att klicka på Size. Det enklaste är att ange antal papper på bredden (Width) och sedan markera Auto. Klicka på Apply för att se resultatet till höger. Är du nöjd klickar du på Print, OK.
________________________________________________________

6 sajter som fixar skylten
Om du inte orkar klippa och klistra, eller om du inte har någon bra skrivare kan du givetvis beställa studentskylten på internet. För runt 300 kronor får du en skylt som är ungefär 50 x 70 stor.

Som regel levereras den med en pinne, även om du själv brukar få fästa den själv med en spik eller dubbelhäftande tejp.

Här är några exempel:

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Posteriza, pcforalla.se/posteriza
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

Det här lär du dig:

  • Att installera programmet ­Posteriza.
  • Hur du använder det för att formge en studentskylt.
  • Sex smarta sätt att beställa skylten på nätet.