Rätt använt är Facebook ett oslagbart sätt att hålla kontakt med dina ­vänner och bekanta, använder du det däremot på fel sätt kan det uppstå riktigt tråkiga situationer.

En av de viktigaste sakerna du bör göra är att se över dina sekretessinställningar och försäkra dig om att dina statusuppdateringar och bilder inte kan ses av fel personer. Det finns egentligen inte någon anledning att någon utanför din närmaste vänskapskrets ska få tillgång till ditt privatliv på det sätt som ­Facebook gör möjligt.

Följ våra snabba tips som enkelt förklarar hur du säkrar ditt Facebook-konto.

Med vetskapen om att din information inte hamnar på avvägar kan du känna dig ­tryggare med vad du säger och gör tillsammans med dina ­vänner.

Steg för steg:
Så här ställer du in din grundläggande sekretess


1. SEKRETESSINSTÄLLNINGAR. Börja med att klicka på Konto på menyn uppe till höger och välj sedan sekretess­inställningar. Här kan du göra de mest grundläggande och viktigaste inställningarna för hur din information visas.


2. VÄLJ RÄTT INSTÄLLNING. Facebooks rekommenderade inställningar är inte att rekommendera. Facebook vill att alla dina bilder, inlägg och kommentarer ska vara synliga av alla människor på tjänsten. Att Facebook har det här som standardinställning är skrämmande ur säkerhetssynpunkt.


3. BÖRJA MED BARA VÄNNER. I den vänstra menyn, klicka på valet som heter Bara vänner. Det betyder att endast dina vänner kan se dina statusuppdateringar och bilder. Det här är en bra start och du kan sedan koppla på delar som du vill öppna upp för andra i efterhand.


4. VISA INSTÄLLNINGAR. Klicka nu på länken Visa inställningar som du hittar ovanför föregående stegs inställningsruta. Här ställer du in dina offentliga uppgifter som visas för någon som försöker hitta dig på Facebook eller internet. Uppe i det högra hörnet kan du förhands­granska hur din profil kommer att se för dem som inte är dina vänner.


5. LÄMNA DÖRREN PÅ GLÄNT. Även om endast dina vänner kan se dina detaljer bör du göra dig sökbar på internet. Lämna därför inställningarna ovan synliga för alla. Har du följt föregående steg så kommer endast din profilbild och ditt namn att visas på internet. Då går du inte miste om gamla bekanta eller nya vänner som försöker hitta dig.


6. JUSTERA. Gå tillbaka till sidan för sekretessinställningar och klicka på länken som heter Anpassa inställningar. Här ser du
att allting som rör dig endast visas för dina vänner. Vill du göra något tillgängligt för fler människor kan du ställa in det med knapparna till höger.
_______________________________________________________________

Undvik trubbel och trassel!
Här är 5 tips som hjälper dig på vägen
Det finns några saker du bör tänka på för att undvika att hamna i trubbel på världens största sociala nätverk.

  • Se till att du ställer in dina sekretessinställningar korrekt. Följ vår guide nedan och se till att din information inte ”läcker ut” på sök­tjänster och till personer som du inte vill ska kunna se dina bilder och inlägg.
  • Använd ett unikt och krångligt lösenord som endast du kan lista ut. Använd aldrig samma lösenord på flera webbplatser. Lyckas någon lista ut ditt lösenord på en annan sajt dröjer det oftast inte länge innan den personen även tar sig in på dina andra konton.
  • Loggar du in från ett internetkafé eller hos en vän, se till att ditt lösenord inte sparas när du loggar in. Var dessutom noga med att logga ut när du avslutat din session. Facerape (där någon tar över ditt konto och låtsas vara du) är vanligare än de flesta tror.
  • Klicka inte på konstiga länkar som utlovar fantastiska saker. Det kan röra sig om en så kallad phishing-attack eller en mask. Det är mycket ovanligt att det sker numera, men det skadar inte att vara på sin vakt.
  • Tänk efter före! Innan du gör ett inlägg eller en kommentar, föreställ dig att du står ensam på en scen och att alla dina vänner tittar på dig. Oavsett hur du ställer in dina sekretess­inställningar så kommer dina handlingar att synas bland dina vänner. Precis som i trafiken, kör inte Facebook när du är påverkad.

_______________________________________________________

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Program/tjänst: Facebook.

Det här lär du dig:

  • Ställa in dina sekretess­inställningar så endast dina vänner ser dina inlägg och bilder.
  • Hur du blockerar personer som du inte längre vill ska se dina statusuppdateringar och bilder.
  • Hur du tar bort taggar av dig själv samt ställer in så att bara du kan se bilder som du är taggad på.