Tagga så som du själv vill bli taggad
Att tagga bilder på sig själv och sina vänner är en kul funktion på Facebook. Vad som är mindre kul är när någon taggar en bild på dig där du kanske inte ser ut att vara i ditt bästa skick.

Så fort någon taggar dig i en bild kommer bilden att visas i nyhetsflödet hos alla dina vänner. Den senaste bilden där du blivit taggad kommer även att hamna först på din profilsida.

Att ta bort en tagg av dig själv är dock enkelt. Allt du behöver göra för att se alla bilder där du är taggad är att först gå till din profilsida och sedan välja Foton. Under dina egna fotoalbum visas alla bilder och filmklipp där du är taggad. Klicka på den bild som du inte vill vara taggad på. Nedanför varje bild finns sedan en länk som heter ta bort taggen.


TA BORT TAGG. Om du har blivit taggad i en bild och inte vill vara det, klickar du på länken under bilden där det står ta bort tagg.

Tänk även på att aldrig tagga andra människor om det rör sig om en pinsam eller känslig situation. Det kan lätt resultera i en hastigt avlutad vänskap om du råkar tagga någon i fel sammanhang. Fråga först om du är osäker.

Facebook har tyvärr ingen funktion som gör att du först kan godkänna att någon taggar en bild med ditt namn. I sekretess­inställningarna kan du dock ställa in så att ingen annan än du kan se de bilder där du taggats.

Gör så här:
1. Gå till Sekretessinställningar under Konto-menyn.

2. Klicka på Anpassa inställningar.

3. I sektionen Saker som andra delar med sig av klickar du på Redigera inställningar som står till höger om Foton och filmklipp av mig.

4. I rutan som visas väljer du Anpassa.

5. I nästa ruta som visas står Gör detta synligt för. Efter Dessa personer väljer du alternativet Bara jag och klickar på Spara inställning.

Nackdelen med detta är att ingen kommer att kunna se några bilder där du är taggad. Bilderna är synliga på respektive persons fotoalbum, men det går inte att hitta bilderna via din profilsida. Utför därför endast ovanstående inställning om du är helt säker på att inga bilder av dig ska kunna taggas med ditt namn.


VÄLJ VILKA SOM FÅR SE DIG. Under Anpassa kan du ställa in vilka som ska få se bilder som du blivit taggad i.


PRIVATISERA. Väljer du Bara jag är det endast du själv som ser bilder där du blivit taggad.
___________________________________________________________________

Se upp för identitetsstölder och nätfiskeattacker!
Ett fenomen som tyvärr blir allt vanligare på internet är identitetsstölder och nätfiske. Du kan minska risken att drabbas om du ser till att inte släppa ut för mycket personlig information på internet och framför allt på sociala nätverk.

Ett tips är att du inte visar hela ditt födelsedatum på Facebook. Du kan välja att det inte ska visas alls, men då går du också miste om alla gratulationer på din födelsedag. Du kan dock ställa in så att endast datumet för din födelsedag visas, men inte årtalet.

1. Gå till din profilsida genom att klicka på Profil längst upp till höger.

2. Klicka sedan på knappen som heter Redigera Profil uppe till höger.

3. I sektionen Födelsedag väljer du Visa bara månad och dag i profilen.


FÖDELSEDAG. Genom att ta bort födelseåret och bara ha kvar dag och månad minskar du risken att någon stjäl din identitet.
________________________________________________________________

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Program/tjänst: Facebook.

Det här lär du dig:

  • Ställa in dina sekretess­inställningar så endast dina vänner ser dina inlägg och bilder.
  • Hur du blockerar personer som du inte längre vill ska se dina statusuppdateringar och bilder.
  • Hur du tar bort taggar av dig själv samt ställer in så att bara du kan se bilder som du är taggad på.