Så här blockerar du oönskade användare
Ledsnat på en gammal vän? Har en stalker hittat dig? Så här blockerar du personer på Facebook.


1. VÄLJ PERSON. Gå till profilsidan för den person som du inte vill ska kunna se din profil och dina inlägg. Längst ned i den vänstra kolumnen hittar du en länk som heter Anmäl/blockera den
här personen
.


2. BLOCKERA. När du klickar på länken får du fram följande ruta. Eftersom du endast vill blockera personen så väljer du Oönskad kontakt samt Blockera den här personen. När du klickar på Skicka så kommer personen inte ens att kunna hitta dig på Facebook. Personen kommer heller inte att kunna se några av dina bilder, kommentarer eller inlägg. Det är som om du har försvunnit ur den personens liv.


3. HOPPSAN, JAG ÅNGRADE MIG! Ångrar du att du har blockerat en person kan du återuppta kontakten igen. Först måste du gå till Sekretessinställningar i Konto-menyn. Längst ned på sidan finns det ett alternativ som heter Blockeringslistor.


4. TA BORT BLOCKERING. På inställningssidan för Blockeringslistor ser du alla personer som du har blockerat. Till höger om varje person så finns en länk som låter dig ta bort blockeringen. Tänk på att om du tar bort en blockering måste du ansöka om att bli vän med personen igen då du har raderats från deras kontaktlista.
_______________________________________________________________

Äger Facebook all min information?
En vanlig missuppfattning hos många användare är att Facebook äger allt material som du laddar upp, såsom texter och bilder. Enligt Facebooks användaravtal ger du tjänsten delad äganderätt. Det är av praktiska skäl så att dina bilder och texter kan läsas och delas av de andra användarna på tjänsten. Rättigheten till ditt material överlåts aldrig till någon annan.

Du behöver aldrig oroa dig för att Facebook kommer att stjäla en bild eller en text som du har laddat upp. Du bör kanske vara mer orolig över att andra användare ”lånar” från ditt material.

Känner du dig osäker kring det här bör du helt enkelt välja att inte ladda upp material som du anser vara känsligt. Skulle du avsluta ditt konto så raderas all information och den fulla äganderätten faller tillbaka på dig.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Program/tjänst: Facebook.

Det här lär du dig:

  • Ställa in dina sekretess­inställningar så endast dina vänner ser dina inlägg och bilder.
  • Hur du blockerar personer som du inte längre vill ska se dina statusuppdateringar och bilder.
  • Hur du tar bort taggar av dig själv samt ställer in så att bara du kan se bilder som du är taggad på.