Vi sätter oss på Hötorget i centrala Stockholm och plockar fram en bärbar dator. Efter några sekunder dyker en siffra upp på skärmen, och det är knappt att vi tror våra ögon: ”72,3 megabit per sekund”.
När vi satt på samma plats för ett år sedan kom vi inte ens upp i 10 megabit per sekund.

För femte året i rad testar PC för Alla mobilt bredband, och för första gången på länge har något dramatiskt skett. Ja, på många platser har hastigheten tiodubblats sedan förra året! Förklaringen är ett tekniskt generationsskifte. 4g har tagit över efter 3g.

Skillnaden mellan de bägge teknikerna är att 4g är byggt för just datakommunikation medan 3g framför allt är byggt för att ringa. I teorin betyder det att 4g kan ge oss hastigheter på 200 megabit per sekund, men i våra tester kom vi som max upp i 70.

Snabbare än hemma
70 megabit per sekund är snabbare än de flesta av oss surfar hemma, och det gör att mobilt bredband på allvar börjar bli ett intressant alternativ till det fasta bredbandet. Med så höga hastigheter går det utan problem att titta på SVT Play, lyssna på Spotify, ringa via Skype och ladda hem program – samtidigt.

Telia är den operatör som har satsat hårdast på 4g, och när de förra vintern öppnade sitt nät var de först i världen. Våra tester visar att satsningen har gett resultat. Medan konkurrenterna Tele2 och Telenor bara kunde erbjuda 4g i city fungerade Telias 4g-nätverk bra i både förort och i ­medelstora städer som Eskilstuna och Västerås.
Utbyggnaden går dock snabbt. Tele2 och Telenor, som i dag bara har 4g-täckning i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona, utlovar 15 nya städer inom bara några månader. Och till hösten väntas även den fjärde stora operatören 3 vara på banan.

När 4g-tekniken var ny fanns det inga modem som klarade av både 3g och 4g – och användaren var tvungen att välja. Nu är det problemet borta, och de modem vi har testat växlade snällt till 3g när vi inte hade 4g-täckning. Ibland var bytet lite krångligt och vi fick göra några omstarter, men det problemet är inte ­speciellt stort. Det stora problemet är i stället täckningen. Telia har 4g på ett 30-tal orter, och även om det täcker in merparten av befolkningen så är det en liten del av ­landets yta.

För att se hur snabbt man kan surfa i praktiken har PC för Alla testat mobilt bredband genom att resa Mälaren runt. Här har vi passerat både metropoler, mellanstora städer och ren landsbygd. Och vi bara behöver resa någon timme till exempelvis Mariefred för att vår supersnabba surf ska bli sirapsseg.

Du måste testa
Vårt test visar att Telia utklassar konkurrenterna. Men precis som tidigare år kvarstår det tråkigaste av råd: Testa det mobila bredbandet på den plats där just du ska surfa innan du gör ditt val.
Har du tur kommer du upp i samma svindlade siffror som vi gjorde i Stockholms innerstad.