Android 3.0 var ett ordentligt lyft jämfört med tidigare versioner av operativsystemet, speciellt för när det körs på surfplattor. Det har dock en hel del brister under ytan, och den senaste uppdateringen verkar täcka de flesta.

En av de största bristerna i Android 3.0 är oförmågan att visa bilder korrekt i den inbyggda bildvisaren. Bilderna upplevdes som både suddiga och färglösa. Detta problem ska enligt Googles utvecklarsajt nu ha rättats till i Android 3.1.

android 3.1

Ett annat problem med Android 3.0 är det dåliga stödet för usb-enheter. I Android 3.1 har usb-stödet gjorts om och ska erbjuda både bättre stöd, och dessutom ska det nu gå att driva olika enheter som kräver ström via usb-porten.

En sak som inte har fixats är det krångliga filsystemet i Android 3.x. Det är allt annat än enkelt för en vanlig användare att förstå hur filstrukturen är upplagd och var exempelvis dokument ska sparas.

Enligt Google är man medveten om problemet och tittar på en lösning, men den är inte implementerad i Android 3.1.

I övrigt har Android 3.1 fått en rad förbättringar vad gäller prestanda och framförallt kring hur animationer visas i operativsystemet. Dessutom ska de nu gå att ändra storleken på så kallade widgets, både vertikalt och horisontalt.

Android 3.1 är antagligen den sista uppdateringen innan Google släpper uppföljaren som går under kodnamnet Ice Cream Sandwich. Ice Cream Sandwich är en helt ny version av Android som kommer att fungera på både surpflattor och smartphones. Den kommer enligt Google att släppa någon gång under fjärde kvartalet i år.

IDG News