I samband med utvecklarmässan Google I/O som drog i gång i går passade Google på att lansera en rad efterlängtade nyheter. Förutom Android 3.1 och en kommande version av Android med namnet Ice Cream Sandwich, passade Google på att lansera en ny musiktjänst.

Rykten kring Google Music har cirkulerat sedan en tid tillbaka, men några detaljer har inte avslöjats förrän nu.

Här hittar du frågor – och svar – kring tjänsten.

Vad är Google Music?

Google Music är en molntjänst som låter dig lagra din musik på Googles servrar. Tjänsten är snarlik Amazons Cloud Drive som släpptes i förra månaden.

Google Music låter dig ladda upp all musik du har lagrad på hårddisken så att du sedan kan komma åt den oavsett var du befinner dig.

Kan jag använda Google Music redan nu?

google music usa
Google har precis dragit igång ett test av tjänsten och i sedvanlig ordning fungerar det endast i USA. Användare i USA som vill testa den nya tjänsten måste ansöka om ett konto. Google hoppas dock kunna öppna upp tjänsten även utanför USA så snart som möjligt.

Behöver jag något speciellt program för Google Music?

google music appAllt du behöver är en webbläsare. Det finns även en app för Androidenheter att ladda ned på Android Market. Det finns även klientprogram för Windows och Mac som kan användas för att ladda upp musik från exempelvis Itunes eller en mapp på din hårddisk.

Alla dina existerande spellistor kommer att finnas kvar när du laddat upp dina låtar till Google Music.

Hur mycket lagringsutrymme får jag?

Totalt kan du ladda upp 20 000 låtar till Google Music. Som jämförelse erbjuder Amazons Cloud Drive endast 1 000 låtar och tar betalt om du vill ha mer utrymme.

Kommer Google Music vara gratis?

Det är osäkert. Under gårdagens lansering av tjänsten uppgav Google att musiktjänsten kommer att vara gratis under testperioden. Företaget gav inte några detaljer kring hur mycket det kommer att kosta efter det.

Hur gör jag om jag vill lyssna på musik utan internetkoppling?

Google Musics appar sparar de senaste låtarna du lyssnat på lokalt på din mobiltelefon eller surfplatta. Du kan även välja vilka låtar eller spellistor som du vill ska vara tillgängliga lokalt.

Kan jag köpa musik från Google Music?

Inte ännu. Google har planer på att skapa en musikaffär i framtiden, men har ännu inte lyckats skriva några avtal med musikbolagen.

Kan jag använda Google Music på min Iphone?

Räkna inte med att Google släpper en app för Ios i första taget. Dessutom kräver den webbaserade musikspelaren Flash, vilket gör att den inte fungerar med Iphone eller Ipad.

Google lanserade även en ny filmuthyrningstjänst under gårdagen. Även den fungerar endast i USA för närvarande.

IDG News