För de flesta av oss är Youtube en tjänst för korta videosnuttar. Vi går in här för att kolla på filmklipp som är roliga, dråpliga, hemska eller på något annat sätt uppseendeväckande.

Men Youtube är även ett gigantiskt musikbibliotek. Här kan du hitta nästan alla låtar du söker efter i form av en musikvideo – eller bara i form av ett enkelt ljudspår med text och bild.

Du kan med andra ord använda Youtube som ett slags jukebox som spelar upp just dina favoritlåtar, och tjänsten som gör det här möjligt kallas för Youtube Disco.


1. SÖK LÅT. Gå in på sajten www.youtube.com/disco och se till att du är inloggad. Är du inte det klickar du på Logga in eller Skapa konto högst upp till höger. I sökrutan skriver du in en artist, låt eller en kombination och klickar på Disco.


2. LYSSNA. Om det redan finns en spelningslista med den låt eller artist som du har valt börjar den spelas upp. Då är det bara att njuta. För att se vad spelningslistan innehåller klickar du på den länk som du hittar längst ned på skärmen, bredvid pilarna.

3. SKAPA LISTA. Vill du lägga till en låt i en egen spelningslista klickar du på pilen vid Lägg till i och väljer Ny spellista. Skriv in en titel och tryck Retur. Nästa gång du klickar på pilen under en video ser du din spelningslista och kan lägga till fler låtar.


4. SPELA UPP. För att spela upp listan klickar du på pilen till höger om ditt inloggningsnamn och väljer Mina videoklipp. I spalten till vänster hittar du dina spelningslistor. Klicka och välj Spela upp alla. Du kan även välja att redigera och att dela den med andra.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 5 minuter.
Program/tjänst: Youtube.

Det här lär du dig:

  • Skapa personliga spelnings-listor i Youtube Disco.