En mejladress på jobbet. En annan privat. En gammal Spray-adress som knappt används. Ja, många av oss har fler än en mejladress, och att hålla reda på dem kan vara krångligt.

Det är tidskrävande att logga in på alla sina mejlkonton och det är lätt glömma bort att regelbundet kolla alla adresser. Själv har jag missat festinbjudningar, eftersom de skickades till en adress som jag sedan länge hade pensionerat ...

Nu behöver det inte vara ­speciellt krångligt att hålla koll på alla mejladresser. E-posttjänsten Gmail har nämligen en funktion som kallas för Mailhämtaren och som gör det möjligt att ta emot e-post från flera olika konton.

När du har lagt till ett konto går Mailhämtaren själv ut och hämtar e-post även härifrån.

Du behöver alltså bara logga in på Gmail och kan sedan läsa alla dina mejl – oavsett till vilken adress de har skickats.

Om du vill kan du samla alla mejl i samma inkorg, men det går förstås precis lika bra att sortera mejlen så att de hamnar i olika mappar.

Fungerar nästan alltid
Förutsättningen för att det här ska fungera är att ditt mejlkonto ­klarar av en teknik som kallas för pop3. Det är en standard som används av de allra flesta mejltjänster och som gör att de går att läsa via speciella e-postprogram som Windows Live Mail eller Thunderbird.

Vissa gratistjänster saknar pop-stöd och då kan du inte läsa mejlen via Gmail. Samma sak ­gäller även för många användare som använder Lotus Notes. Det här hör dessbättre till ­ovanligheterna, och när det gäller ­mejladresser som delas ut av internetoperatörer och webbhotell har de nästan alltid pop-stöd.

Är du osäker kan du alltid testa. Tjänsten är både lättanvänd och gratis.

Steg för steg: Lägg till nya mejladresser i Gmail


1. BÖRJA. Logga in som vanligt på Gmail. Klicka på rubriken ­Inställningar längst upp till höger och välj fliken Konton och import. Bläddra dig ned till Sök efter nya e-postmeddelanden med POP3 och klicka på Lägg till e-postkonto för POP3.


2. ANGE ADRESS. Nu får du fylla i de uppgifter som efterfrågas. Börja med att ange den mejladress du vill lägga till och klicka på Nästa steg. Om du vill använda standardinställningarna fyller du bara i ditt lösenord och klickar på Lägg till konto.


3. SKRÄDDARSY. Om det inte går att lägga till kontot får du uppdatera de tekniska uppgifterna. Du kan också bestämma om mejlen ska ligga kvar på servern, så att du kan hämta dem igen. Vill du inte ha meddelanden i inkorgen kryssar du i de två nedersta rutorna.


4. SKICKA MEJL ... Om du vill kunna använda din andra mejladress som avsändare i Gmail ska du välja Ja, jag vill kunna skicka e-post. I nästa steg får du skriva in ditt avsändarnamn och i steget därpå väljer du Skicka via Gmail, vilket är enklast.


5. ... OCH VERIFIERA ADRESSEN. Dags att bekräfta att det är rätt adress. Klicka därför på Skicka verifiering. Du får nu ett mejl och det enda du behöver göra är att klicka på den länken. Du kan även kopiera bekräftelsekoden och klistra in den manuellt.


6. BYT. För att ändra inställningarna klickar du på Inställningar, Konton och import. Du ser ditt nya konto under Skicka e-post som och Sök efter nya e-postmeddelanden med POP3. För att ändra, klicka på Redigera information. Radera tar bort ett konto.
_______________________________________________________________

Så lägger du till mejl i Hotmail
Det är inte bara Gmail som du kan använda för att läsa extern e-post. Microsofts konkurrent Hotmail har precis samma funktion.

För att använda den loggar du in på Hotmail som vanligt och klickar sedan på Alternativ högst upp till höger. Välj Fler alternativ och bläddra dig ned till Skicka/ta emot e-post från andra konton.

Här klickar du på Lägg till ett e-postkonto och fyller i användarnamn och lösenord. Klicka på Nästa så får du bestämma i vilken mapp du vill lägga ­mejlen. Bekräfta med Spara.


Glupsk. Precis som Gmail kan Hotmail sluka dina andra mejlkonton.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 5 minuter.
Program/tjänst: Gmail.

Det här behöver du:

  • Ett Gmail-konto, vilket går att få gratis på www.gmail.com. Den e-postadress som du vill lägga till i Gmail måste även ha pop-stöd.

Det här lär du dig:

  • Att lägga till flera mejladresser i Gmail.
  • Att sortera och hålla ordning på dina adresser.
  • Hur du lägger till nya ­mejlkonton i Hotmail.