Från att de flesta toppmodeller bland Android-telefonerna har haft i stort sett likvärdiga prestanda och utrustning börjar vi faktiskt se en ny uppsättning toppmodeller som verkligen tar nästa steg i telefonutvecklingen. Först ut var LG Optimus 2X med dubbelkärnig processor, HTC har meddelat att de släpper en Sensation med dubbla kärnor och nu har vi äntligen fått in uppföljaren till Samsungs kritikerrosade Galaxy S – Galaxy S2.

Galaxy S 2 är enligt Samsung världens tunnaste smarta mobil,. Med sina 8,49 millimeter är den 0,21 millimeter tunnare än Sony Ericsson Xperia Arc. Vikten är på 116 gram vilket gör att den känns väldigt lätt i förhållande till sin storlek. Men den känns ändå välgjord trots låg vikt och plastskal.

Skärmen är en 4,27 tum stor Super Amoled Plus som är riktigt bra. Ljusstyrkan är utomordentlig, färgerna hur klara som helst och betraktningsvinkeln är i stort sett oändlig. Det är helt enkelt en av de bästa skärmarna på en smart mobil i dag. Den har som alla sådana här skärmar problem i starkt solljus då du ofta behöver skugga den, men den är annars helt fantastisk.

Här går det undan!
Samsungs egenutvecklade processor heter Exynos och är i en klass för sig. Den har dubbla kärnor och en klockfrekvens på 1,2 gigahertz. Vi stöter inte på det minsta problem med lagg eller ett hackande gränssnitt, vilket är vanligt hos andra modeller. Här går det undan, och även att starta telefonen går riktigt snabbt.På cirka 20 sekunder är telefonen igång och går att börja använda.

Prestandamätningarna talar sitt tydliga språk. Smartbench 2011 ger den 3 743 poäng i underkategorin produktivitet jämfört med 2 776 för en LG Optimus 2X och 966 för en gammal HTC Desire. Däremot presterar den något sämre än Optimus 2X i underkategorin spel. I samtliga övriga tester får den betydligt bättre resultat än alla andra mobiler vi har testat.

Sparar på batteriet
Samsungs gränssnitt Touchwiz är nu uppe i version 4.0 och bjuder på det gamla vanliga: några widgetar för kalender, väder och liknande. Du kan förstås byta ut detta mot en annan så kallad launcher om du vill. Du får genvägar till ljud, gps, trådlöst nätverk, bluetooth och rotation om du drar ned statusfältet. Samsung slänger också med några så kallade hubbar, det vill säga småprogram som ger dig samlad åtkomst till exempelvis dina sociala nätverk, spel, musik samt böcker och tidningar.

Smartaste programmet är appen Kies Air. Du ansluter telefonen till ett trådlöst nätverk och kör igång programmet som då ger dig en ip-adress. Genom att skriva in den på webbläsaren i datorn kommer du sedan åt det mesta på din telefon. Du kan ladda upp filer, välja ringsignaler, skicka sms, hantera bokmärken och så vidare. Allt utan att installera något speciellt på din dator.

Galaxy S2 har mycket smarta lösningar för att spara på batteriet. När batteriet har nått ned till en viss nivå kan du välja att stänga av funktioner som synk och trådlöst nätverk, minska ljusstyrkan på skärmen och annat som drar mycket batteri. Det här sker helt automatiskt om du aktiverar funktionen.

1080p in och ut
Telefonen klarar alla filmformat vi testar, från divx till högupplöst mkv. Till och med material i 1080p spelas upp utan problem, även om inte skärmen klarar det. Den funkar utmärkt som dlna-klent och kan spela upp film och andra media från olika källor på nätverket.
Galaxy S 2 har ingen hdmi-kontakt, men däremot fungerar den med nya standarden mhl (mobil hd-länk), tack vare en adapter som ansluts till micro usb-kontakten.

Kompatibla tv-apparater laddar telefonen samtidigt som den är inkopplad. Tv-apparater med mhl finns dock inte på marknaden än, men är på väg. Det går även att köra ut bilden på en vanlig tv med hdmi. Då får du plugga in en extern strömkälla till mhl-adaptern för att kunna ladda.

Kameran är på åtta megapixlar och tar bra bilder. Den har inte samma kapacitet i mörker som Xperia Arc, men håller en hög kvalitet överlag. Du kan också filma i 1080p. På framsidan sitter en 2-megapixelkamera för videosamtal. Minnet är det ingen brist på. Du får en gigabyte minne för att installera appar samt 16 gigabyte inbyggt minne för övrig lagring. Dessutom kan du sätta in ett micro sd-kort för ännu mer utrymme.

Samsung Galaxy S2 är den bästa smartphone med Android vi har testat. Även om Optimus 2X var först med dubbla kärnor är det Galaxy S 2 som visar hur de ska utnyttjas. Den är helt enkelt det absolut bästa du kan köpa i telefonväg.

Samsung Galaxy S2
Tillverkare/kontakt: Samsung, www.samsung.se
Band: 850/900/1800/1900 gsm och 900/2100 3g.
Processor: Samsung Exynos 4210 1,2 GHz dubbelkärnig.
Minne: 1 GB ram, 16 GB inbyggt minne, plats för micro-sd
Skärm: 4,27 tum kapacitiv touch. Super Amoled Plus, 800 x 480 pixel.
Kamera: 8 megapixel.
Taltid 3g: Över 8 timmar.
Passningstid 3g: 610 timmar.
Operativsystem: Android 2.3.
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio, nfc på vissa modeller, hdmi via adapter, usb host.
Storlek: 12,5 x 6,6 x 0,85 cm.
Vikt: 116 g.
Pris: 4 900 kronor.

Plus: Skärmen. Kies Air. Snabbheten.
Minus: Hdmi kräver adapter.
Betyg:  (10 av 10)

Fakta

Tillverkare/kontakt: Samsung, www.samsung.se 
Band: 850/900/1800/1900 gsm och 900/2100 3g.
Processor: Samsung Exynos 4210 1,2 GHz dubbelkärnig.
Minne: 1 GB ram, 16 GB inbyggt minne, plats för micro-sd
Skärm: 4,27 tum kapacitiv touch. Super Amoled Plus, 800 x 480 pixel.

Plus: Skärmen. Kies Air. Snabbheten.
Minus: Hdmi kräver adapter.
Betyg:  (10 av 10)
Kamera: 8 megapixel.
Taltid 3g: Över 8 timmar.
Stand by-tid 3g: 610 timmar.
Operativsystem: Android 2.3.
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio, nfc på vissa modeller, hdmi via adapter, usb host.
Storlek: 12,5 x 6,6 x 0,85 cm.
Vikt: 116 g.
Pris: 4 900 kronor.