Mozilla har bestämt sig för att höja utgivningstakten på sina webbläsare framöver och Firefox 5 kommer att släppas redan nästa månad, knappt tre månader efter Firefox 4 som släpptes den 22 mars.

I fredags förra veckan släppte Mozilla den första testversionen av Firefox 5 för nedladdning. Även om den nya versionen inte innehåller några sensationella nyheter finns det en hel del godbitar. Här är några av de bästa.

1. Stäng av spårning
En av de stora nyheterna med Firefox 5 är möjligheten att tala om för annonsnätverk på internet att de inte får spåra dig på internet. Genom att använda kakor kan annonsnätverk bygga en användarprofil av dig baserat på de webbplatser du besöker.

Med Firefox 5 kan du nu med en enkel inställning sätta stopp för spårning. Det kräver dock att annonsnätverken är med på initiativet som går under namnet ”Do not track” .

2. Växla mellan testversioner

firefox 5 testversioner

Vill du testa det senaste finns det i Firefox 5 nu möjlighet att välja att köra testversioner av Firefox innan de har släppts i skarp version. Det gör det enkelt att gå tillbaka till en skarp version utan att du behöver installera om webbläsaren.

3. Stöd för css-animeringar
Firefox 5 får stöd för något som heter css-animeringar och är en teknik som gör det möjligt att skapa animationer utan att behöva installera ett insticksprogram som Flash.

4. Bättre html5
Stödet för html5 har förbättrats i Firefox 5 och ska ge utvecklare bättre verktyg för att skapa mer interaktiva webbplatser.

5. Bättre stöd för Linux
Kör du Linux kan du nu glädja dig åt att Firefox 5 kommer att ha bättre prestanda i Linuxversionen jämfört med tidigare.

I februari skrev vi om en rad nyheter som var planerade för Firefox 5. Flera av dessa saknas i den senaste testversionen av webbläsaren. Det är möjligt att de tillkommer i en senare testversion eller i Firefox 6 som planeras att släppas efter sommaren.