Säkerhetsföretaget Sophos upptäckte i tisdags en ny nätfiskeattack som riktar sig mot Facebookanvändare. Attacken försöker lura användarna att klicka på länkar som resulterar i att ett falskt säkerhetsprogram laddas ned på användarens dator.

Länkarna som cirkulerar finns i flera varianter utlovar videoklipp av bland annat den före detta IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn som står anklagad för våldtäkt mot en hotellstäderska.

Andra länkar utlovar intima videoklipp på olika popstjärnor såsom Rianna och Hayden Panettiere.

Länkarna leder dock inte till några videoklipp, istället uppmanas användaren att installera ett program. Attacken är annorlunda beroende på om användaren kör Windows eller Mac.

Windowsanvändare som klickar på länken uppmanas att ladda ned den senaste versionen av Adobe Flash för att kunna se videoklippet. Godkänner användaren att installera Flash så kommer istället ett falskt säkerhetsprogram att installeras på datorn.

En Macanvändare som klickar på länken får se ett så kallat popup-fönster som varnar för att datorn har smittats med skadlig kod. Sedan laddas olika porrsajter i användarens webbläsare med jämna mellanrum. Det enda sättet att bli av med problemet är att betala mellan 60 till 80 dollar för ett falskt säkerhetsprogram som heter Mac Defender eller Mac Guard.

Sean Sullivan på säkerhetsföretaget F-Secure tycker det är konstigt att Facebook inte blockerar alla inlägg som innehåller de skadliga länkarna.

– Det borde vara en enkel sak för Facebook att endast blockera de aktuella länkarna, men det verkar som om förövarna har kommit på ett sätt att undvika Facebooks filter, säger Sean Sullivan.

I onsdags erkände en talesman för Facebook att företaget känner till attacken men kunde inte förklara varför de skadliga länkarna är så svåra att stoppa. Facebook håller dock på att undersöka saken.

IDG News