Fest på gång? Är du sugen på att imponera på kollegerna på jobbet? Vänd blicken hit då!

Här får du tips om användbara mallar, effekter och bildredigeringsverktyg i Word 2010 – och vägledning till hur du snabbt får kläm på hur du ska gå till väga. På ett kick kommer du att kunna göra riktigt snygga dokument som innehåller både texteffekter och fina bilder!

Annorlunda utseende
Office 2010 som lanserades förra sommaren erbjuder bland annat ett något upputsat gränssnitt. Har du använt någon av de äldre ­versionerna av Office kan det kanske bli lite svårt att ta till sig det nya utseendet, men i och med att det är tämligen anpassningsbart och lätt att överblicka så har det helt klart sina fördelar.

Office 2010-paketet inkluderar givetvis också en mängd nya funktioner, och ett flertal av dem kommer vi att gå igenom i den här artikelserien där vi i den första delen helt och håller fokuserar på Word 2010.

I kommande delar av skolan väntar i tur och ordning sedan Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote. Alla de här programmen ingår i paketet Office Hem och småföretag som kan kallas ­mellanversionen av Office 2010.

Mallarna gör grundjobbet
Okej, låt oss då titta närmare på några av de mest spännande nyheterna som Word 2010 har att erbjuda. För att du inte ska bli helt dränkt i finesser och funktioner har vi valt att fokusera på sådana som piffar till dina dokument en aning så att de står ut från ­mängden. Allt för att du ska ha alla möjligheter att ta fram en snygg festinbjudan, en tilltalande affisch för ett evenemang eller kanske bara en klassisk tvättstugelapp med arga uppmaningar om att dina grannar måste städa efter sig.

Vi har valt att lägga en stor del av krutet på bildredigering eftersom många av de bästa nyheterna i Word 2010 finns just under den avdelningen.

Det finns ingen anledning att återuppfinna hjulet och därför behöver du heller inte nödvändigtvis börja från grunden när du ska skapa ett nytt dokument. I Office 2010 finns massor med nya mallar som du kan knycka idéer från och dessa kommer du åt genom att klicka på Arkiv, Nytt.

Under Exempelmallar har Microsoft ­samlat de mallar som ingår i programmet från början, men det går också att ladda ned nya från nätet genom att bläddra runt på adressen office.microsoft.com/sv-se/templates.


Testa olika texteffekter
Oavsett vilken typ av dokument du ska skapa är texten alltid det viktigaste. Därför bör den också stå i centrum och piffas upp i de fall när det passar och är nödvändigt för att det ska locka till läsning.


Längst till vänster. I den tidigare versionen av Word finns en stor rund knapp som döljer några av programmets huvudfunktioner. I Word 2010 har den ersatts med en mer traditionell Arkiv-meny.

I Office 2010 har du goda möjligheter att göra det här, då vanliga textstycken numera kan framhävas med hjälp av effekter såsom skuggningar och reflektioner. Grundtipset är dock att inte använda dessa alltför mycket eftersom det kan göra texten svårläst. Kanske räcker det med att markera exempelvis rubriker eller partier som är särskilt viktiga.

För att lägga till texteffekter markerar du helt sonika den text som ska fixas till och klickar på knappen Texteffekter som finns under fliken Start i verktygslisten. Funktionen är markerad med ett blåskimrande A. Längst upp i den verktygsruta som kommer fram visas 20 snabblägen och strax därunder finns ett flertal inställningsmöjligheter för mer avancerade alternativ.

Om du hittar någon särskild favorit som du känner att du vill använda ofta kan du högerklicka på den och välja Lägg till galleriet i verktygsfältet Snabbåtkomst. Då hamnar den längst upp i fältet Snabbåtkomst.

Bildredigering direkt i Word
Det kan ibland också behövas lite bilder för att få till ett riktigt snyggt dokument, och just på den fronten visar Word 2010 verkligen en av sina främsta styrkor. Det som är särskilt fiffigt är att du inte behöver använda något separat program för att redigera dina ­bilder, den biten fixar du i stället direkt i Word. Bilderna lägger du till genom att klicka på fliken Infoga följt av knappen Bild. Därefter letar du fram den bild du vill ha från datorn och avslutar med att trycka Infoga.

Förutom vanliga bildfiler går det även att lägga till skärm-­dumpar i ett dokument, det vill säga ögonblicksbilder från exempelvis ditt Skrivbord i Windows eller något program.

Under fliken Infoga väljer du Skärmbild. Då visas alla öppna fönster som du kan ta dumpar från. Om de inte duger klickar du i stället på skärmurklipp. Då visas ett litet kors som du använder för att markera den del av skärmen som du vill ta en dump av. När du har gjort det infogas bilden per automatik i dokumentet.

Vare sig du väljer att infoga en vanlig bild eller en skärmdump dyker det upp en ny redigeringsmeny när bilden har kommit på plats. Innan du börjar rota i den kan du starta med att dra bilden dit du vill ha den. Det gör du genom att helt enkelt ta tag i den med musen och flytta den. Det går också att minska eller förstora den genom att dra i kanterna, och om du klickar på den gröna lilla knappen i överkant på bilden kan den dessutom roteras.


Skärmbild. Word har nu en specialfunktion för att infoga skärmdumpar direkt i ett dokument. Den kan kopiera ett öppet fönster men låter dig även markera en valfri del av skärmbilden om du nu skulle vilja det.

De allra mest spännande bildfinesserna finns i den speciella redigeringsmenyn för bilder i verktygsfältet. Om den av någon anledning inte finns framme klickar du bara på bilden och därefter på den rosafärgade menyn Bildverktyg som då visas allra längst upp.

Utbudet av bildverktyg är förhållandevis stort med tanke på att Word 2010 trots allt primärt är ett ordbehandlingsverktyg, och förutom att det går att justera ljusstyrka och kontrast, så finns det massor med olika effekter att pröva dig fram bland.

Rolig beskärning
Självklart går det också att beskära bilderna på traditionellt sätt, vilket du gör genom att använda verktygen som ligger allra längst bort till höger i fältet. Standardverktyget för att beskära kommer du åt genom att klicka på den lilla bilden ovanför ordet Beskär, och genom att trycka på nedåtpilen under samma text får du fram alla övriga verktyg.

Något som är lite annorlunda är att en bild kan beskäras enligt en viss form. Varför inte skära till den så att den ser ut som en pil, en stjärna eller en glad gubbe?

Skulle det vara så att du vill ta bort en bakgrund i en bild för att exempelvis framhäva en person eller ett objekt är det också möjligt. Klicka bara på ikonen Ta bort bakgrund som ligger längst till höger i verktygsmenyn och dra sedan i markeringarna runt den del i bilden som du vill spara.

När du är nöjd klickar du på sidan om bilden och vips är processen klar. Dessvärre fungerar verktyget inte alltid helt klockrent, och det har särskilt stora problem med röriga bilder där det är svårt att urskilja olika objekt.

Inställningar för ljusstyrka, kontrast, skärpa och färger finns samlade under menyerna Korrigeringar och Färg. Det allra enklaste är att välja något av alla de förinställda lägena, och så snart du håller musen över dessa ser du också hur din bild förändras i dokumentet.

Ge bilden en glaseffekt
Längst ned i respektive funktionsmeny finns också en hel del mer avancerande inställningar för dig som verkligen vill få fram det perfekta resultatet. På ungefär samma sätt fungerar också alternativen i menyn Konstnärliga effekter där du exempelvis kan trolla med en bild så att den ser ut att vara gjord av glas.

Alldeles i mitten av verktygsfältet Bildverktyg hittar du olika alternativ för att skapa en ram runt en bild. Funktionen är tämligen självförklarande och färgen på ramen ställer du in via rullgardinsmenyn Bildram till höger. Strax där under finns Bildeffekter som fungerar på ett liknande sätt som Texteffekter även om utbudet av effekter är något större, och under denna hittar du funktionen Bildlayout som är något mer udda. Den lägger nämligen in en bild i en så kallad Smartart-grafik. Mer om Smartart och hur det fungerar kan du läsa i faktarutan nedan.

Anpassa storleken
Verktygen Komprimera bilder och Återställ bildobjekt är två smarta hjälpmedel som definitivt också bör nämnas.

Precis som namnet säger kan den förstnämnda justera storleken på en bild så att den tar mindre plats när dokumentet ska sparas. Det är särskilt viktigt att utföra den här åtgärden om du har tänkt skicka ett dokument via e-post. Mottagaren blir kanske inte alltför glad om du skickar över en fil som är på tiotals megabyte.

Det andra verktyget är en sorts panikhjälp som du kan trycka på när all redigering har gått helt snett och du bara vill återställa bilden till sitt ursprung.

När du är nöjd med ditt dokument trycker du på den lilla ­diskettikonen längst uppe i hörnet för att spara det. Vill du i stället skriva ut dokumentet går du in under menyn Arkiv och väljer Skriv ut.
____________________________________________________________________

Smartart förtydligar viktig information
Redan i Office 2007 introducerades verktyget Smartart och i Office 2010 har det byggts ut med betydligt fler mallar som gör det ännu mer användbart.

Grundtanken med Smartart är att du på ett enkelt sätt ska kunna förtydliga viktig information genom att använda olika typer av diagram och figurer. För att skapa Smartart-grafik är det bara att klicka på verktygsikonen under menyn Infoga och välja den modell som du vill utgå från. Avsluta med att trycka OK.

Därefter dyker den valda modellen upp i dokumentet, och du kan redigera texten genom att använda dig av fälten till vänster. Där har du också möjlighet att lägga till extra objekt genom att trycka Enter när du befinner dig på en rad. När du är nöjd ­dubbelklickar du på sidan om grafiken.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Word 2010.
Tid: 30 minuter.

Det här lär du dig:

  • Använda mallar.
  • Hur du lägger till texteffekter.
  • Att infoga bilder och skärmdumpar.
  • Beskära bilder.
  • Använda bildeffekter.
  • Hur du komprimerar bilder.
  • Använda Smartart.

Del 1: Word 2010
Lär dig snygga till dina ­dokument med de nya formateringseffekterna. Vi går igenom Smartart och enkel bildredigering direkt i Word 2010. (Den här skolan.)

Del 2: Excel 2010
Du får veta hur du förgyller din månadsbudget med snygga diagram. Resultatet är att du får bättre översikt över din ekonomi. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 3: Powerpoint 2010
Så gör du för att bädda in videoklipp och redigera dessa direkt i Powerpoint. Vi visar även hur du kan komprimera klipp som tar för stor plats. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 4: Outlook 2010
I Outlook 2010 är det enklare än någonsin att hantera stora mängder e-post. I den här delen går vi igenom hur du utnyttjar detta på bästa sätt. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 5: Onenote 2010
Lär dig länka anteckningar som kopplar ihop Onenote med Internet Explorer. Vi tar också upp nyttan med webbversionen av Onenote. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)