I tisdags meddelade Facebook att företaget släppt en ny funktion för ansiktsigenkänning. Funktionen gör det möjligt för Facebook att automatiskt identifiera personer på bilder som laddas upp till det sociala nätverket.

Användare som laddar upp en bild på sina vänner kommer automatiskt att få förslag på namn på de personer som finns på bilden. En funktion som många uppfattar som kränkande och ett intrång på privatlivet.

Ytterligare kritik mot Facebook höjdes då den nya funktionen är påslagen för samtliga användare, och varje enskild användare måste själv gå in i sekretessinställningarna och stänga av den om de inte vill identifieras i de bilder som laddas upp till tjänsten.

Endast en dag efter nyheten om Facebooks nya funktion för ansiktsigenkänning, uppger EU att man kommer att starta en utredning i fallet. Enligt EU finns det risk för att Facebook bryter mot EUs lagar om personlig integritet.

– Att identifiera personers ansikten borde endast ske efter personens godkännande, det ska inte ske per automatik. Det här kan innebära en risk för många användare och vi kommer att klargöra för Facebook att så här kan det inte gå till, säger Gerard Lommel vid EUs Data Protection Working Party, samma grupp som överser Datalagringsdirektivet.

Enligt Brad Shimmin på analysföretaget Current Analysis så är det uppenbart att Facebook inte lärt sig från sina tidigare misstag.

– Facebook upprepade metodik att alltid införa nya tjänster utan användarnas tillåtelse, visar en brist på respekt för säkerhet och användarnas privatliv, säger Brad Shimmin.

I ett uttalande under gårdagen erkände Facebook att företaget inte hanterat lanseringen av den nya funktionen speciellt bra.

För information om hur du stänger av den nya funktionen kan du gå hit, alternativt titta på nedanstående videoklipp.

IDG News