Det ser mer och mer ut som om Android kommer att bli den största konkurrenten till både Iphone och Ipad. På marknaden för surfplattor är Apples Ios ledande medan Android är det enda alternativa operativsystem som visar dubbelsiffriga marknadsandelar.

När det kommer till smartphones finns det däremot en hel del konkurrenter såsom Blackberry och Windows. Blackberry har dock tappat stort och i april gick Apple om Research in Motion enligt en analys av mätföretaget Comscore.

Hur står sig då Apples Ios jämfört med Googles Android? Låt oss titta närmare på siffrorna.

Marknadsandelar för surfplattor

Förra året höll Ipad en global marknadsandel på 89,9 procent, medan Android hade en blygsam andel på endast 14,2 procent, enligt siffror från analysföretaget Gartner. Liknande mätningar visar upp samma förhållanden, enligt en undersökning genomförd av Modelmetrics planerar 83 procent av de företag som deltog i undersökningen att köpa in Ipads. Endast 34 procent planerade att köpa in surfplattor med Android.

marknadsandelar surfplattor
Globala marknadsandelar enligt Gartner.

Enligt Gartner så kommer den stora skillnaden mellan de båda plattformarna att suddas ut. Gartner förutspådde tidigare i år att surfplattor med Ios kommer att ha en marknadsandel på 47,1 procent år 2015 medan Android kommer att öka till 38,6 procent.

Slutsats: Ios kommer att förbli marknadsledande i flera år framöver, men Android kommer att växa markant på Apples bekostnad.

Marknadsandelar för smartphones

Trots att den blivit hyllad som en banbrytande telefon när den släpptes 2007 har Iphone inte haft samma inflytande på marknaden som Ipad. Apple står endast för något mer än en fjärdedel av marknaden för smartphones i USA.

marknadsandelar smartphones
Globala marknadsandelar enligt Comscore.

Enligt mätföretaget Comscore är Iphones marknadsandel globalt endast 15,7 procent. Enligt flera analytiker kommer Iphone att tappa andelar de kommande åren på grund av Android och Windows Phone. Enligt analysföretaget IDC kommer Windows Phone att bli det näst största mobiloperativsystemet år 2015 efter Android och med Ios på tredjeplats.

De senaste siffrorna från Comscore visar Android intog förstaplatsen bland smartphones i USA i början av det här året. Android petade därmed ned Blackberry till en andraplats och Ios är nu på en tredjeplats.

Slutsats: Googles Android har gjort ett imponerande lyft och gått om Iphone trots Apples försprång.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning