Med två miljoner användare bara i Sverige har Spotify lyckats förändra hela musikbranschen på bara några år. Liknande tjänster finns, men för den som valt att överge skivsamlingen har det varit en tjänst som gäller: Spotify.

Nu har Wimp lanserats och PC för Allas test visar att Spotify plötsligt inte sitter så säkert längre. Men vilken ska du välja?
Teknisk sett fungerar tjänsterna likvärdigt – du laddar ned ett program till din dator och kan sedan lyssna på strömmad musik över nätet..

Den stora skillnaden hittas i stället i tänket kring vad som är viktigt. Wimp satsar på ­nordiska artister och mycket redaktionella musiktips, medan Spotify har ett mer avskalat gränssnitt och fokus på dina Facebook-vänners spellistor.

Ljudkvaliteten är något bättre på Spotify: upp till 320 kilobit per sekund mot Wimps 256 kilobit per sekund. Men är du ingen audiofil kommer du inte att märka någon större skillnad.

I slutändan handlar valet av tjänst i stället om vilken musik som faktiskt finns att lyssna på. Spotify har cirka tio miljoner låtar, Wimp sex miljoner. Ett glasklart val kan tyckas, men det finns många låtar som Wimp har men inte Spotify – och tvärtom. Några exempel: ­Spotify saknar Peter Gabriels soloalbum och har inte alla plattor från svenska grupper som exempelvis Dag Vag.

Wimp saknar stand up-shower och annat ickemusikmaterial, men är i skrivande stund ensamma om giganterna Pink Floyd. Båda tjänsterna går att testa gratis, något vi rekommenderar innan du bestämmer dig.