När Signe Lidén kom hem från en semesterresa till Marocko fick ­
hon en obehaglig överraskning. Mobilräkningen för hennes semesterveckor slutade på 3 000 kronor.
– Visst visste jag att det kostade mycket pengar att använda mobilen utomlands, men jag hade aldrig trott att det skulle bli så dyrt.

Signe Lidén hade visserligen stängt av datatrafiken på sin smartphone under nästan hela resan, men några gånger slog hon på den. Tillsammans med sms och telefonsamtal räckte det för att mobilräkningen skulle skjuta i höjden.
– När jag kollade på räkningen visade det sig exempelvis att jag hade fått betala 127 kronor för att kolla på en enda webbsida i Marocko.

En kvarts miljon i Turkiet
Att använda internet i utlandet är otroligt mycket dyrare än att göra det i Sverige – ­oavsett om du använder dator eller en smart mobiltelefon. Att förbruka två gigabyte information under en månad i Sverige kostar ­exempelvis en hundralapp – inklusive mobilt bredbandsabonnemang. Förbrukar du ­däremot två gigabyte när du åker till Tyskland eller Spanien kostar det 65 000 kronor och i Turkiet närmare en kvarts miljon.

Två gigabyte är inte speciellt mycket. Det räcker exempelvis bara till två timmar framför SVT Play i högsta kvalitet.
Rune Pedersen, som är konsumentchef för mobilitet på Telia, håller med om att prisnivån är orimlig – och han är självkritisk.
– Vi får väl erkänna att pris­nivån inte är speciellt kundanpassad. Här har branschen en jättestor utmaning.

Förklaringen till att det är så dyrt är den prislapp som den utländska operatören har bestämt, understryker han:
– Priserna bestäms genom bilaterala avtal, och det är den lokala operatören som sätter prisnivån.

Men ni bestämmer väl priserna i era egna nät? Varför är det inte billigare att surfa hos Teliasonera i andra länder?
– Du har rätt i att vi är en del av en stor koncern, men Telia i Sverige agerar som en lokal aktör. Här har vi fokuserat på bra erbjudanden på hemmaplan och samtal i utlandet, men inte tänkt tillräckligt mycket på de som surfar i andra länder.

Det här håller dock på att ändras. Strax innan sommaren beslutade Telia att sänka surfpriset i Norden och Baltikum med upp till 90 procent i sitt nätverk.

Maxtak skyddar konsumenten
För några år sedan rapporterade medierna om kunder som fick räkningar på hundratusentals kronor efter att ha surfat i utlandet, men Rune Pedersen på Telia poängterar att det inte kan ske i dag. I varje fall inte av misstag.
– Våra mobila bredband är spärrade för utlandssurf redan från början. Du måste alltså kontakta kundtjänst för att låsa upp det. Dessutom har vi ett maxtak för hur mycket du kan förbruka.
Maxtaket är en EU-regel för mobiloperatörer inom EU- och EES-länderna, men många operatörer har valt att låta dem gälla i hela världen. I praktiken betyder det att det bara går att surfa för 650 kronor i utlandet. När du surfat så mycket kommer en varning per sms, och du som inte låser upp abonnemanget kan inte surfa mer.

Signe Lidén fick den varningen, men hon valde att låsa upp abonnemanget för att kunna fortsätta surfa.
– Det är klart att jag får skylla mig själv, men jag tycker det är anmärkningsvärt att det är så dyrt att surfa utomlands. Som resenär har du minst lika mycket nytta av internet som när du är hemma.

Rune Pedersen på Telia håller med, och han tror att vi går mot lägre priser. Inte minst genombrottet för smarta mobiltelefoner och surfplattor gör att allt fler kunder förväntar sig att kunna surfa utomlands.
– Jag tror att det kommer att hända mycket med priserna den ­närmaste tiden. Vi går mot ett läge där det inte ska vara någon jättestor skillnad mellan lokala och internationella priser.